Кметът на Созопол Панайот Рейзи подава оставка като "личен акт" и с желание да "покаже високия морален стандарт в партия ГЕРБ".

Това свое решение Рейзи е съобщил в присъствието на председателя на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов и на зам.-председателя на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията - бургаският кмет Димитър Николов.

Това съобщение дойде от пресцентъра на ГЕРБ на фона на заявката на Рейзи, който в момента е с обвинение, да се кандидатира за нов мандат на местния вот тази есен. Той е обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери - близо 2 милиона лева. 

Освен от кметския пост, Рейзи подава оставка и като член на ГЕРБ, съобщиха още от партийния пресцентър. 

Това свое решение той аргументирал с "желанието си да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него". Рейзи посочил, че "с този свой личен акт иска отново да покаже високия морален стандарт в ПП ГЕРБ, според който представителите на партията в законодателната, изпълнителната и местната власт напускат своите постове дори само заради съмнения за нарушения на закона".

Оказа се

Оказа се обаче самият Рейзи не знае за това си волеизявление. Малко след въпросното прессъобщение той говори пред БНР, за да отрече истиността му.

"Подал съм си оставката само като председател на ГЕРБ в Созопол, но не е като кмет", заяви той. - "Подавал съм си оставката от партията. По този начин се разграничавам от партията. Като кмет, на този етап няма за какво да подавам. Аз съм преценил, че нямам вина за това, за което в момента съм в досъдебно производство."

Само преди няма и пет дни Рейзи заяви:

"За мене това дело ще видите, че няма да издържи в съда, ако изобщо се образува дело. Атаката срещу мен не е предизборен отстрел, но все пак наесен ще се кандидатирам пак."

Клуб Z направи опити да се свърже с пресцентъра на ГЕРБ, но до момента безуспешно. 

Несменяемият от над десетилетие градоначалник и главната счетоводителка на общината Златка Мусева бяха привлечени под отговорност заради 34 договора застроително-монтажни работи, защото Мусева наредила сумите да бъдат превеждани от общината на две банкови сметки с титуляр физическо лице, което нямало нищо общо с фирмата изпълнител, работила по проектите. Съответно - за кмета формулировката е длъжностно присвояване в особено големи размери.

Вчера спецсъдът очаквано отстрани временно от длъжност Рейзи и Мусева. За 16 април бе насрочено заседание пред Апелативния специализиран наказателен съд, на което кметът даде заявка, че ще обжалва отстраняването си от длъжност. Затова и изглеждаше малко странно обявеното от ГЕРБ доброволно и "морално" оттегляне от всички заемани от него постове.

Политическата кариера на Рейзи започва в общината на Созопол през далечната вече 1999 г., когато е назначен за заместник-кмет. В първия му мандат като кмет влиза като кандидат на местната коалиция ФАР, съставена тогава от ССД на Софиянски, БДС-Радикали на Евгений Бакърджиев и Движение "Нашия град". На следващия вот - през 2011 г. - вече е кандидат на ГЕРБ, а сега се води независим.