"Няма как да слезе Господ и да свърши работа, без да бъде платено.

За мене това дело ще видите, че няма да издържи в съда, ако изобщо се образува дело.

(Атаката срещу мен) Не е предизборен отстрел, но все пак наесен ще се кандидатирам пак."

Това каза днес в спецсъда на първото си посещение "легендарният" кмет на Созопол Панайот Рейзи. Несменяемият от над десетилетие градоначалник и главната счетоводителка на общината Златка Мусева трябваше да се явят по процедура, с която прокуратурата иска отстраняването им от длъжост, преди изобщо да е внесен обвинителен акт.

Както Клуб Z вече писа, двамата са привлечени под отговорност заради 34 договора за строително-монтажни работи, защото Мусева наредила сумите да бъдат превеждани от общината на две банкови сметки с титуляр физическо лице, което нямало нищо общо с фирмата изпълнител, работила по проектите. Съответно - за кмета формулировката е длъжностно присвояване в особено големи размери, тъй като става въпрос за около 2 млн .лв .

Днес Рейзи заяви, че изпълнителят на обществените поръчки е определен, "работата е свършена" и Община Созопол е превеждала парите на сметка, дадена от фирмата. Другото - кой ги е теглил и как, него не го касаело, защото е от частен характер.

"Кой отива и какво прави, мен не ме интересува", каза един от най-дълговечните кметове по южното Черноморие.

Той показа, че явно няма да се даде лесно и опонира на прокуратурато дори по искането за временно отстраняване: следствието срещу него било от февруари м.г. и е давал всичко, което е поискано - цялата документация, показания, свидетели са се явявали добросъвестно на разпити... Защо сега искат да го отстранят?

"Аз по никакъв начин не мога да възпрепятствам следствието! Всичките тези 33 договора са изпълнени (в смисъл явно, че са факт като документи, б.р.). Няма как за тия 20 дена да се изпълнят 33 обекта", подчерта Рейзи безсмислието - според него - от отстраняването му.

Той обаче не виждал в делото "предизборен отстрел". И наесен ще се кандидатира пак.

Защото вярва, че у нас има "здраво и мислещо правосъдие".

Всичко това обаче бе в коридора пред журналистите. Дело по същество нямаше, тъй като защитникът на двамата - адвокат Богдан Йорданов е в чужбина. Рейзи и Мусева обаче си държали на него.

Така, при положение че е заявил, че се връща в страната в неделя, 7 април, председателката на съдебния състав насрочи делото за понеделник сутрин.

Освен това заплаши двамата обвиняеми, че ако и тогава нямат адвокат, ще им назначи резервен такъв и ще гледа делото - искат или не искат - в сряда. 

Любопитен елемент се получи от информацията, че вчера в Специализирания наказателен съд се е появил адвокат, който обявил, че е защитник на двамата и искал да чете делото.... Рейзи и Мусева отрекоха да са упълномощавали когото и да било.

Политическата кариера на Рейзи започва в общината на Созопол през далечната вече 1999 г., когато е назначен за заместник-кмет. В първия му мандат като кмет влиза като кандидат на местната коалиция ФАР, съставена тогава от ССД на Софиянски, БДС-Радикали на Евгений Бакърджиев и Движение "Нашия град". На следващия вот - през 2011 г. - вече е кандидат на ГЕРБ, а сега се води  независим.