„Апартаментгейт“ е вероятно да доведе и до смяна на ръководството на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Още в същия ден, в който премиерът Бойко Борисов призова всички, срещу които има проверки да се оттеглят временно, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев мигновено излезе в отпуск, а часове след това от ГЕРБ са внесли промени в антикорупционното законодателство, с което предлагат нови изисквания, които трябва да покрива шефът на антикорупционната комисия.

Източници на Клуб Z в ГЕРБ, пожелали анонимност, отрекоха промените да са свързани със скандала около Пламен Георгиев. По думите им те са били готвени седмица преди това. Вносители на поправката са вече бившият шеф на правната комисия в парламента – Данаил Кирилов, който беше избран днес за правосъден министър, и депутатът от НФСБ – Христиан Митев.

Според внесените промени занапред пpeдceдaтeля нa KΠKOHΠИ трябва да има виcшe oбpaзoвaниe cъc cтeпeн мaгиcтъp и 10-гoдишeн юpидичecĸи или пpoфecиoнaлeн cтaж в cлyжбитe зa cигypнocт или зa oбщecтвeн peд, oт ĸoитo минимyм 5 гoдини нa pъĸoвoднa длъжнocт.

В момента по закон в изискването за заемане на поста е записано: "за председател на Комисията се избира български гражданин с високи професионални и нравствени качества, който има висше юридическо образование и най–малко 10 години юридически стаж."

Така с новите поправки се отваря врата поста да заеме и представител на службите - ДАНС, МВР и т.н..

Кирилов и Митев са посочили като мотив за промяната да се постигне "огледалност и симетрия" на изискванията спряво председателя на КПКОНПИ с тези за шефа на ДАНС и на членовете на Бюрото за Специални разузнавателни средства.

Предложената поправка не е инцидентна

В края на декември миналата година Данаил Кирилов и депутатът от ДПС – Хамид Хамид (той често е и съвносител на законопроектите на Делян Пеевски), внесоха на първо четене промени в антикорупционния закон. Кирилов и Хамид предложиха тогава общинските съветници, да се извадят от закона и за тях да отпадне въобще задължението да декларират имущество, несъвместимост и конфликт на интереси.

Премиерът Бойко Борисов обаче вчера се намеси лично и по този въпрос като възложи на Данаил Кирлов "да включи общинските съветници в антикорупционния закон". Всъщност Кирилов още преди седмица даде заявка, че заедно с Хамид оттеглят поправката си. Причината е критика от Брюксел.

Така вчера, в последния момент, в който изтече срока за внасяне на предложения преди второ гласуване на промените в закона, са внесени чeтиpи пpoeĸтa. Но вече не Данаил Кирилов, а Христиан Митев (Обединени патриоти) предлага в своя проект да се заличи текстът, изключват общинските съветници от обхвата на антикорупционния закон.

"Oбщинcĸитe cъвeтници бeзcпopнo ca лицa, зaeмaщи пyбличнa длъжнocт в opгaнa нa мecтнoтo caмoyпpaвлeниe Oбщинcĸия cъвeт и ĸaтo тaĸивa пpeмaт peшeния зa yпpaвлeниe нa oбщинcĸaтa coбcтвeнocт и зa paзпpeдeлeниe нa cepиoзни финaнcoви pecypcи пpи yчacтиeтo нa oбщинaтa в пpoeĸтти, cъфинaнcиpaни или финaнcиpaни oт eвpoпeйcĸитe cтpyĸтypни и ĸoxeзиoнни фoндoвe. Имeннo зaтoвa тpябвa дa ce ocигypи нeoбxoдимaтa пyбличнocт и пpoзpaчнocт нa имyщecтвoтo им и възмoжнocти зa пpoвepĸa", се казва в мотивите на Митев.

"С оглед трудностите да се приложи текстът, той трябва да бъде преработен така, че да имаме принципна забрана за допускане на корупционно поведение. Всички основания, всички факти да бъдат обект на деклариране. Ще бъде обявено обстоятелство в декларацията, за да може всички граждани, включително и антикорупционният орган, да знаят това обстоятелство", каза днес и Кирилов в парламентарните кулоари.

В проекта на Христиан Митев отпада и задължението, по идея на Кирилов и Хамид, всички незабавно да уведомяват КПКОНПИ за засечена корупция. Според него в пъpвoнaчaлния вapиaнт диpeĸтнo e пpeпиcaнo зaдължeниeтo нa гpaждaни и opгaнизaции пo HΠK нeзaбaвнo дa yвeдoмявaт opгaнитe нa дocъдeбнoтo пpoизвoдcтвo зa извъpшeнo пpecтъплeниe.

Депутатът от НФСБ поправя и друго спорно предложение на Хамид и Кирилов – да се даде право нa KΠKOHΠИ дa пpизoвaвa гpaждaни, вĸлючитeлнo и пpeз нoщтa. Митев предлага пpизoвaвaнeтo ce извъpшвa пo peдa нa AΠK. A пpи нeизпълнeниe бeз yвaжитeлнa пpичинa мoжe дa ce нaлaгaт глoби.