Очаквано и окончателно - Народното събрание прие "спешния ремонт" на антикорупционния закон, целящ да неутрализира тълкувателното решение на Върховния административен съд. То казва, че при прекратяване на наказателното производство или издаване на оправдателна присъда на лице, то и проверките и исковете срещу това лице за отнемане на незаконно придобито имущество трябва да бъдат прекратени. В приетия от депутатите нов текст в антикорупционния закон изрично се записва обратното - че ходът на наказателно преследване няма общо с процедурите за конфискация, които си текат независимо.

Решението на ВКС се отнася за отменения вече закон за конфискацията, но засяга текущи производства на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Едно такова вече бе прекратено - срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, макар определението на Софийския градски съд да не е окончателно. С втория приет от депутатите текст днес се казва, че всички производства, започнати по стария закон продължават по действащия антикорупционен закон. 

Ден по-рано вносителят на спешния ремонт на закона Данаил Кирилов от ГЕРБ се отказа от останалите си предложения за промени. Това стана на заседанието на правната комисия в сряда.

Изненадата по време на дебатите днес дойде от БСП. Причината - при първото четене на законопроекта социалистите нито участваха в дебатите, нито гласуваха "против". Днес при окончателното гласуване в Народното събрание обаче от левицата обвиниха ГЕРБ в налагане на "пълзящ тоталитаризъм". 

Всъщност в дебатите участваха само социалисти. Първо Красимир Янков обяви от трибуната, че управляващите работят не в услуга на обществото, а за негова сметка. Той обвини ГЕРБ, че превръщат КПКОНПИ и конфискацията на имущество "в инструмент за експроприация или фалит на лица, които са неудобни"

"Няма да остане скрит за гражданите пълзящият тоталитаризъм, който въвеждате", обяви той. 

Последваха изказвания от юриста Пенчо Милков и колегата му от левицата Милко Недялков с критики към предложенията на ГЕРБ и твърдение, че те са противоконституционни. Четвъртото политическо изказване дойде от Валери Жаблянов. 

"Правовата държава се основава на принципа за защита на правата на гражданите, а не на институциите. Сред тези права за правото на живот, на собственост. Предложените промени са срам за всяка правна общност. Гражданското общество трябва да реагира на този правен произвол."

"Човек, който е обявен за невинен от съда, да продължи да подлежи на санкция - не знам с какви очи юристи могат да защитават подобни норми. Това е компромис със съвестта и правото. Опитите да бъде овластена КПКОНПИ с допълнителни антиконституционни правомощия няма да остане незабелязан. Това е ограничаване и суспендиране на правата на гражданите", обяви той.

И се обърна към ДПС, които защитават наравно с ГЕРБ ремонта на закона и т.нар. гражданска конфискация без значение как са приключили наказателните дела, на база на които е започната проверка за имущество.

"Изказвам моето съжаление към ДПС, което е било създадено да защитава права и свободи и това се съдържа в името на движението. Убеден съм, че предложилите това ще понесат своята отговорност през конституцията", завърши Жаблянов.

Единствено Данаил Кирилов от ГЕРБ се включи в кратката дискусия. За да обясни на социалистите, че не са чели решенията на Конституционния съд, с които гражданската конфискация е обявена за ненарушаваща основния закон.