Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нов спешен ремонт на приетия преди по-малко от година т.нар. антикорупционен закон предлага депутат от ГЕРБ. Причината - само преди 5 дни - в петък, Върховният касационен съд (ВКС) публикува тълкувателно решение на стария закон.

Магистратите обявиха, че няма как да се продължи процедура по конфискация на имущество, ако проверяваният е бил оправдан или разследването срещу него за кръга от престъпления, за които може да се иска отнемане на имоти, е било прекратено. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно припобидобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев още тогава обяви, че решението не засяга действащите разпоредби. Но...

В първия работен ден от новата седмица - понеделник - в Народното събрание вече има законопроект, с който да се преодолее ефекта на тълкувателното решение на съда. Негов автор е председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ.

С първата промяна в действащите текстове, внесена от Кирилов, той настоява в действащия закон изрично да се запише, че "не съставляват законова пречка за съществуването и надлежното упражняване на правото на иск за отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата прекратяването на наказателното произвоство или взимане в сила на присъда, с която подсъдимият е признат за невинен" за престъпления, които са основание за старт на проверка на имуществото. 

В превод това значи, че ако прокурор започне разследване срещу лицето X, дори и това разследване да не стигне до съда или стигне, но лицето е оправдано, то имуществото му може да продължи да бъде обект на проверка и отнемане. В мотивите на Кирилов към законопроекта става ясно, че с новия текст ще се осъществи "действителната воля на законодателя". Депутатът в мотивите си се позовава на докладите на Европейската комисия от 2012 г. насам, в които държавата е била хвалена за регламентацията на т.нар. "гражданска конфискация".

По-любопитното е, че прави тълкуване на мотивите на съда, без да го споменава, позовавайки се на същите актове, послужили и на магистратите да обосноват тълкувателното си решение - евродирективи, решения на Конституционния съд и т.н. Мотивите на депутата са повече от 10 страници, като по-голямата част е посветена именно на този казус. 

 "Гражданската конфискация не представлява наказание за лицето. Наказателната отговорност се реализира с дейността на прокуратурата, която преследва извършителя на престъпната дейност. В много случаи обаче е трудно да се съберат годни доказателства, които да са достатъчни, за да се достигне до осъдителна присъда в наказателното производство. И в тези случаи необяснимото богатство може да бъде установено, а плодовете му да бъдат проследени и отнети", пише още в мотивите на проекта

Проверките на имущество - на практика вечни?

Втората промяна, поискана от депутата от ГЕРБ, засяга друго тълкувателно дело във ВКС, произнасянето по което обаче предстои в началото на 2019 г. То трябва да изясни дали сроковете, записани в закона, в които КПКОНПИ провежда проверката за незаконно придобито имущество и в които трябва да внесе съдебен иск, са задължителни или индикативни. Сега комисията има на разположение до 1 година за проверка на имуществото на дадено лице, като е предвидена възможност за удължаване за срок от 1 до 6 месеца максимум. 

Данаил Кирилов предлага обаче в закона да се запише следното: 

"Неспазването на срока за извършване на проверката по чл. 112, ал. 1 не води до прекратяване на производството пред съда, не е основание за недопустимост на исковете по ал. 1 и не погасява материалното право на държавата за отнемане на незаконно придобито имущество"

В мотивите си депутатът обяснява, че сроковете в закона са препоръчителни (инструктивни), тоест пожелателни, а не задължителни за КПКОНПИ да си свърши работата по дадена проверка. Целта на срока била "дисциплинираща" за служителите, а ако този срок  бъде нарушен - то на служителите може да се търси дисциплинарна отговорност. Това обаче не трябва да пречи на гражданската конфискация, твърди Кирилов. 

На практика това значи, че проверките за незаконно придобито имущество могат да продължават вечно без резултат, щом сроковете са само "по желание", а записвайти това изрично в закона съдилищата вече няма да могат да прекратяват искове на база на твърде дълги проверки. Каквато съдебна практива вече съществува - вече има съдебни решения за прекратяване на производства за отнемане на имущество на основание на това, че има случаи, в които  КПКОНПИ не спазна сроковете, записани в закона - нито за продължителността на проверките, нито за това да вдесе иск в съда до 3 месеца след приключването им. 

Висящите дела - по реда на новия закон

С другите промени в антикорупционния закон, които Кирилов предлага, директно се заобикаля ефекта от тълкувателното решение на ВКС, което на практика засягаше само производства по отнемане на имущество, започнали по стария закон. С решението на магистратите се очакваше поне 100 дела за конфискация да бъдат прекратени, защото хората, срещу които са, или са оправдани окончателно от съд, или наказателните производства на прокуратурата са прекратени. 

Депутатът от ГЕРБ поправя този ефект, като предлага неприключилите производства по отменения закон да се довършат по действащия такъв. Досега процедурите продължавата по старите разпоредби. Такива а случаите, например, с Христо Бисеров, с банкера Цветан Василев и др. 

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

МА ШЕФА НА КОМПИРА

си призна нещо друго, след тълкуването от ВКС-то: За 300 ДЕЛА НЯМАМЕ РЕАЛНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за незаконно придобитото имущество. Щото КОМПИРовци, чакали ДРУГ - съдът, да им ги обяви за годни..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ФАКТ от днес:

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) трябва да оттегли от съдилищата в страната исковете за отнемане на незаконно придобито имущество по 19 дела по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество на обща стойност 21 790 660 лв. Това сочи първоначалният анализ на органите на Комисията. Задължението произтича от публикуваното на 7 декември 2018 г. Тълкувателно решение на Общото събрание на гражданската колегия на Върховния касационен съд по тълкувателно дело 4/2016 г. Според мнението на върховните магистрати, Комисията няма право да води дела за отнемане на имущества срещу лица, които са оправдани или чието наказателно производство е прекратено. А що не са напне Дани Ръбъла па направо да си сменят Конституцията и КОМПИРА за съд да си го обявят.. Как си направиха спец съда.. Колко му е..

Хм

Тълкуваният от ВКС закон: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135793015 В него пише: „Чл. 2. (Обявен за противоконституционен в частта "или административнонаказателното" с РКС № 13 от 2012 г. - ДВ, бр. 82 от 2012 г.) Производството по този закон се провежда независимо от наказателното или административнонаказателното производство срещу проверяваното лице и/или свързаните с него лица.“ Изчистено – „Производството по този закон се провежда независимо от наказателното производство срещу проверяваното лице и/или свързаните с него лица.“ Тълкувателното решение и особеното мнение: - http://vks.bg/Dela/ОСГК_2016_04_решение.pdf Нататък е мислене...
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

законът

като дъвка в устата на неграмотни и посредствени юристи. даже комунистите не биха си позволили такова правно невежество.
 's picture

Rhapsody of fire

Жалка пародия

Кирилов е жалка пародия на юрист и на законодател. Всъщност чисто и просто си е една проста маша.

Този ще остане в съзнанието на хората...

...като най-отявления слуга, мекере и глупак в съдебната система на мутратурата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.