Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Без нито един депутат "против" - така правната комисия в парламента прие на първо четене промените в т.нар. антикорупционен закон, внесени по спешност от Данаил Кирилов от ГЕРБ. Проектът се появи в понеделник - три дни, след като Върховният касационен съд излезе с тълкувателно решение, което казва, че делата за отнемане на имущество, заведени на основание наказателно преследване срещу дадено лице, трябва да бъдат прекратени, ако прокурорското разследване е приключило или има оправдателна присъда.

Макар че решението на магистратите се отнася до стария и отменен закон, а позицията и на самата Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) първоначално бе, че то не влияе на процедурите по действащия закон, днес се оказа, че ремонт на въпросния действащ закон е наложителен. 

За обсъждането в правната комисия бяха и председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, представител на Върховния касационен съд (ВКС), но още и главният прокурор Сотир Цацаров, и двама министри - Младен Маринов на МВР и Цецка Цачева на правосъдието. Всеки от тях бе поканен да изрази становище. Отсъствието на председателя на ВКС Лозан Панов пък се движеше като червена линия в дискусията.

Причината е, че Данаил Кирилов (ГЕРБ) сметна за нужно да обяви как Панов е бил поканен писмено да присъства, но не уважил поканата. И от ВКС, а и представителят на институцията - съдия Мирослав Белазелов, обясниха, че съдът има свой представител и той е от гражданската колегия, чието общо събрание взе тълкувателното решение, обект на самата дискусията. 

От БСП първоначално поискаха точката в дневния ред да се отложи - заради твърде спешния порядък, в който властта се опитва да прокара законодателни промени на толкова сложна материя, каквато е гражданската конфискация. Закономерно това предложение не мина.

В кръгова отбрана 

Последва масирана защита на предложените от Данаил Кирилов поправки. Те са в три посоки - в действащия закон изрично да се запише, че прекратяването на наказателно преследване или оправдателна присъда не са основание за прекратяване на процедури за отнемане на имущество; да се запише, че неспазването на сроковете, които КПКОНПИ има да извърши проверка, също не е основание за прекратяване на дела за отнемане на имуществто; и трето - всички висящи производства по предишните два закона да се довършат по реда на сеташния закон.

Нещо повече - искането на Кирилов е последното да влезе в сила със задна дата  - от 23 януари 2018 г.

След два часа дискусия се оказа, че нито един депутат от нито една парламентарна група не е против предложенията. ГЕРБ и ДПС ги подкрепиха, въпреки че между двете четения от движението се очаква да направят предложения, а БСП и "Воля" се въздържаха. 

Ето как протече дискусията преди гласуването:

Данаил Кирилов: Последиците от решението на ВКС вече са налице

Последиците от тълкувателното решение на ВКС вече са налице - изтъкна вносителят на "спешните" и по собствените му думи промени в закона Данаил Кирилов. Той не спомена какво има предвид, но ден по-рано Софийският градски съд прекрати делото за отнемане на имущество на бившия депутат и зам.-председател на парламента от ДПС Христо Бисеров. Искът от КПКОНПИ срещу нещо е за имущество на стойност около 2 млн.лв. и е заведен по стария закон, който е засегнат от решението на магистратите. 

Кирилов призна, че депутатите подготвят мащабен ремонт на антикорупционния закон, приет преди няма и година - в 37 параграфа, но сега се наложило да "извади" част от текстовете в отделен проект заради ситуацията. Той самият обяви, че не иска да влиза в дебати с ВКС, но решението го изненадало. А и попита, признавайки, че погледнато стриктно това е логично, защо само гражданската колегия на ВКС се е произнесла, а не общото събрание на всички съдии. 

Пламен Георгиев: Мотивите на съда са несъстоятелни. Възстановете разделението на властите

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев в прав текст обяви мотивите на ВКС за несъстоятелни и обвини магистратите, че дописват закона - нещо, което е в правомощията само на законодателната власт. Намекна още, че магистратите са се намесили в независимостта на законодателната власт.

"Има спешност и тя е практическа. 19 дела ще бъдат прекратени за 21 млн. лв. и сумата продължава да нараства", обяви Георгиев и се впусна в цитати от мотивите към приетите вече закони, от които по думите му става ясно как идеята на депутатите винаги е била прекратяването на наказателни производства да не влияе на исковете за отнемане на имущество. 

Георгиев, а и не само той, се позова на особените мнения на 11 от съдиите ог гражданската колегия на ВКС към тълкувателното решение.

"Решението на ВКС е решение срещу волята на законодателите. Дали ще има гражданска конфискация или не – вече сте казали ясно. Това не е работа на съда.  Да променя законите е работа само на Народното събрание. 

Мотивите на съда са напълно несъстоятелни и на вас се пада да защитите разделението на властите и правовата държава. Недопустимо е да се изменя закон с тълкувателно решение"..., продължи Георгиев. 

Той защити и ретроактивното действие на промените, предлагани от Кирилов - а именно, че до влизането в сила на промените, ако бъдат приети - ще бъдат "амнистирани" хора.  

Цецка Цачева на свой ред също обясни как влизането на исканите промени в закона със задна дата е добра идея, а и не е прецедент, нито е забрането по закон в определени случаи. Тя се съгласи още, че сроковете, в които КПКОНПИ извършва проверки, са инструктивни и неспазването им не може да е основание за прекратяване на искове за отнемане на имущество. Тя обяви още, че по закон проверка за незаконно имущество може да бъде стартирана и не само ако срещу дадено лище има наказателно преследване, но и в други случаи - например при конфликт на интереси.

Вътрешният министър Младен Маринов дъщо напълно подкрепи промените - защото с тях "ще бъде възстановена възможността да се защити интереса на държавата за борба с корупцията като престъпление, чиято основна цел е набавянето на облага и имущество." 

Съдията припомни: Тълкувателното решение е за стария закон

Представителят на ВКС в дискусията съдия Мирослав Белазелков благодари, че може да вземе отношение и припомни на Цецка Цачева и на останалите участници, че решението на съда засяга стария закон. 
"Искам да обърна внимание, че не само наказателната, но и гражданската колегия на ВКС смята, че престъпленията трябва да бъдат преследвани, че придобитото от това трябва да се отнеме, корупцията е отвратително явление... Но тълкувателното решение е само по втория закон – не засяга ниго първия, нито сега действащия закон. В този смисъл какво ще приеме Народното събрание във връзка действащия закон няма никакво отношение към тълкувателното решение. Така че тези изменения – каквото решите, това направете..." Защо го казвам това – заради казаното от Цецка Цачева
 
Той припомни още, че търкувателно решение по въпроса дали нарушени от КПКОНПИ срокове за проверка са основание за прекратяване на съдебни процедури и проверки за отнемане на имущество няма и то предстои, но също засяга предишната законодателна рамка, а не действащата. 

Сотир Цацаров: Приемането на промени в закона ще възстанови справедливостта

Главният прокурор Сотир Ццааров отказа да говори преди представители на съда, но го направи след това. Накратко. 
Той сподели особените мнения на 11 -те съдии от ВКС и обяви, че тълкуването от останалите "не отговаря на точния смисъл и целта от закона".
Цитира и решение на Конституционния съд, в което се казва, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателния процес и влязла в сила присъда. 

"Тълкуването е въпреки закона и при ясна воля на законодателя и въпреки волята на Конституционния съд. В конкретният случай – приемането на този законопроект, това е и начинът да се възстанови справедливостта", заключи Цацаров.

ДПС има предложения

"Ние ще подкрепим законопроекта, арументите ни са същите, с които гласувахме закона преди тодина и съвпадат с мотивите на вносителя (Данаил Кирилов - б.р)" , заяви Хамид Хамид от ДПС.
 
Той обаче изради резерви за предложението предложеният законопроект да влезе в сила със задна дата, както предлага вносителят. Причината - това може да се прави по изключение. Втората резерва, заради която ДПС ще внесе текстове между двете четения, е идеята неспазването на сроковете за проверка от КПКОНПИ да не е основание за прекратяване на производства. Според Хамид вместо това може просто да се удължат въпросните срокове, особено ако се предвиди допълнителен срок при международна правна помощ. Защото възможността за т.нар. "вечни проверки" не звучи правно издържано.
 
Народното събрание ще грасува законопроекта на първо четене в петък. И амбицията е да го приеме окончателно преди Коледната си ваканция. 


 

Коментари

Каквито им наказателните постановления - такива им и законите

На времето така "законно" беше избит елита на България и на негово място се настаниха слеските мунчовци, некадърници и мързели.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.