Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов е номинацията на Бойко Борисов за министър на правосъдието. Това обяви премиерът тази сутрин в централата на ГЕРБ. Кирилов трябва да наследи на поста подалата оставка заради "Апартаментгейт" Цецка Цачева. 

Самият Кирилов отказа да коментира темата с апартаментите на хора от управлението и институциите.

Борисов призова и за "еднакъв аршин" и "един и същи стандарт" за всички, чиито имена попаднаха в журналистическите разследвания за покупка на имоти. 

"Ние в ГЕРБ сме създали стандарти когато има такива скандали - дали е депутат, министър, зам.-министър - се подава оставка. Същото бих препоръчал и на замесените в тези скандали сега, но понеже има и хора от съдебната система и други институции, а те са много чувствителни, или да излязат в дълъг отпуск, докато други институции, различни от техните, направят проверките", заяви министър-председателят.

Той отказа да назове имена, но уточни, че говори и за хора в КПКОНПИ, и във ВКС, и във следствието.

Призивът да "дълъг отпуск" очевидно бе отправен към председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, около чиято тераса от над 180 кв. м. има неясноти, а самият той отказа да отговаря на въпроси. Под "представители на ВКС" Борисов има предвид председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, чиято съпруга има апартамент от "Артекс", закупен преди да се омъжи за магистрата. В следствието името е на Борислав Сарафов, за имотите на чийто син излезе разследване в сайта "Биволъ" преди няколко дни.

На Данаил Кирилов, който ще бъде избран до края на седмицата за министър, Борисов постави и първа задача. И тя е ремонт именно на антикорупционния закон. Причината - има грама от Европейската комисия, в която се настоява и общинските съветници да подлежат на деклариране и проверка на имущество и конфликт на интереси. Съветниците бяха извадени от закона неотдавна (по предложение на ГЕРБ) с мотив, че са твърде много и това затруднява работата на КПКОНПИ.