Цветан Цветанов да напусне парламента, а с това и постовете, които заема там, но да остане в партията.

Това е най-вероятният сценарий, който се очаква да се разгърне днес, научи Клуб Z от свои източници. Днес със завръщането на Цветанов от САЩ премиерът Бойко Борисов и лидер на формацията ще свика партийна среща за скандала с имотните сделки на властта за придобиване на евтини жилища от строителната фирма "Артекс".

Цветанов се оказа участник в този сюжет. Самият Борисов през миналата седмица обяви от Брюксел, че престоят трудни решения. Стигна се до министерска оставка. По отношение на Цветанов обаче решението предстои заради пътуването му до САЩ и това, че премиерът и лидер на ГЕРБ е искал да проведе първо лична среща със заместника си.

 
В Народното събрание Цветанов е председател на парламентарната група, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и член на тази за контрол на службите. Той е и човекът, който непрекъснато лавира между различните формации в търсене на подкрепа за законопроектите, както и човекът, който "уговаря" кворума в критичните моменти, когато представителите на БСП и ДПС не се регистрират за заседанията.
 

Като наследник на Цветанов начело на народните представители ог ГЕРБ се споменава името на депутата Димитър Лазаров. Той е юрист, председател е на комисията за контрол на спецслужбите и използването на СРС. Обсъждали се и имената на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, както и на шефа на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев.

Според източниците ни "камшикът" на ГЕРБ ще запази постовете си в партията - като заместник на Борисов, както и като шеф на предизборния щаб. Причината e, че в действителност Цветанов е човекът, който изгражда, поддържа връзки и сплотява актива в страната. 

Това бе признато преди ден и от вицепремиера Томислав Дончев, който макар и да поиска Цветанов да даде повече обяснения около имотните си сделки, заяви, че "Цветан Цветанов има основна водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние. До голяма степен той е основният организатор и на партийния живот, и на изборния процес."

Заради скандала с придобиването на апартаменти на занижени цени оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, а КПКОНПИ започна проверка на връзките на "Артекс" с властимащите от 2016 година насам. 2016-а, защото тогава по предложение на депутати от ГЕРБ започна процедура по изменение на Закона за устройство на територията, за които се счита, че облагодетелстват строителната фирма.

Самият Цветанов в качеството си на председател на вътрешната комисия пък е поискал през миналото лято от Столичната община проверка на "Артекс", а няколко дни по-късно се е сдобил с луксозното си ново жилище в престижния квартал "Изток", заменяйки двата си стари апартамента и доплащайки 100 000 лева. Въпреки "заменката" новият апартамент му е излязъл под 700 евро на квадрат.