Повече от месец след като ГЕРБ, ДПС и част от Обединени патриоти гласува измененията в Изборния кодекс, с които на практика преференциалният вот бе обезсмислен, днес правната комисия в парламента върна старите текстове. Очаква се тази седмица окончателните промени да минат и в пленарна зала и с това да се сложи край на сагата с изборното законодателство, започнала още през миналия ноември.

Дебат почти нямаше. С изключение на кратките, но съдържателни разменени реплики между представителите на НФСБ, ВМРО и ДПС, като повод стана предложението на депутатите на Валери Симеонов за вдигане на прага на преференциалния вот за местните избори от 7 на сто от кандидатската листа, както е в момента - на 20%.

Христиан Митев (НФСБ) изложи предложението си да бъде променен процента за преференциите за общински съветници.

"Смятам, че този праг е по-адекватен от сегашния. Сега е възможно, особено в по-малките общини, само със 100 гласа да се вкара общински съветник чрез корпоративен и контролиран вот. Така адекватно ще се отразят предпочитанията на местната общност и няма да се получат изкривявания", мотивира се Митев.

Хамид Хамид от Движението, което на практика предложи обезсилването на преференциите като броят им трябва да отговаря на това колко струва съответното място - за депутат в националния или европейския парламент и за местен парламентарист в общинския съвет, очаквано защити оставането на приетия през февруари ред. Но тъй като бе ясно, че той ще отпадне, се обяви за идеята на НФСБ. И се мотивира с "псевдо личности" и "синове и дъщери на амбициозни личности", "мамини синчета" и "таткови дъщерички".

"Сегашният текст е добър и ще изчисти общинските съвети от псевдо личности, синове и дъщери на амбициозни личности, но най-вече - от лобистите, влезли с благодетели фирми, които после получават достъп до обществените поръчки на общината. Прагът от 20% е прекалено нисък, но е едно добро начало да пресечем контролирания и бизнесвот и да направим разлика между личности и псевдо личности, мамини синчета, таткови дъщерички. Вече имахме възможност от редица репортажи да се убедим, че хората познават родителите им, но не и тях самите", посочи Хамид.

Емил Димитров-Ревизоро (от квотата на ВМРО) възрази като попита - а кой слага тези личности в листите. И отговори - партията.

"Всички тези мамини синчета, бабини синчета и пр., кой ги е сложил в листата ви? Нали сортирате кандидатии? Защо после се притеснявате, че някой от шесто място може да стане на второ? Ако пренареди листата се изненадвате, че става мамино синче. А като го слагахте не беше мамино синче", обърна се към колегите си Ревизоро.

И допълни:

"Правим едни листи, които партията майка от София е казала. Слагате хора от малкия сателитен град, за да привличат гласове, а като привлекат - защо сме ги сложили".

Предложението на Митев бе подкрепено само от него и от ДПС. Представителите на ГЕРБ гласуваха с "въздържал се", а Емил Димитров единствен бе "против". 

Иначе от ДПС за енти пореден път опитаха да защитят старите си предложения - за отпадане на ограниченията за броя секции в страните извън ЕС (сега законът постановява да са не повече от 35), както и за отпадане на уседналостта и агитацията на майчин език. Без дебат, депутатите от правна комисия ги отхвърлиха.

Не мина и новото им предложение - вместо в 3000 машини за предстоящия през май вот за Европейски парламент, устройства да се поставят в поне половината секции.

Иначе заседанието започна със закачки на тема "апартаменти". Повод даде обявлението на председателя на комисията Данаил Кирилов, че преди малко са пристигнали предложения по Изборния кодекс от живеещия в чужбина българин Стефан Манов, председател на българо-френския форум.

Ревизоро възради, че Манов няма законодателна инициатива и предложи и неговите роднини, които живеят зад граница, да изпратят предложения за изменения в закона.

Кирилов подхвърли:

"Моята съпруга и тя живее в Англия и може да напише някое становище".

А Хамид зададе следния въпрос, ясно към какво насочен:

"Тя в собствено жилище ли живее в Англия?"