Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) обяви, че започва проверка за апартаментите на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева (зам.-министър на спорта). Комисията се задейства по медийните публикации и по сигнала на неправителствена организация (ГД "Боец", бел. ред.) за покупката на апартаменти от страна на лица по чл.6 ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество,  съобщиха от институцията.

 
Оттам изброяват и какво смятат да проверяват:

- В хода на проверката ще бъдат изследвани всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страта на Народното събрание.

- Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач „Артекс инженеринг“ АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

- Ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 – 2019 г. с оглед установяване на цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, както и евентуалното установяване на други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията.

- Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издадени на дружеството за този период.

- Ще бъдат снети обяснения от страните по всички сделки, както и от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма „Артекс инженеринг“ АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

"В случай, че на Комисията бъде възложена проверка от Прокуратурата, КПКОНПИ ще извърши и допълнителни действия, с оглед указанията на държавното обвинение", се казва в съобщението до медиите.

Какво поиска ВКП да проверява КПКОНПИ

По-късно днес стана ясно, че и Върховната касационна прокуратура е възложила на Комисията проверка на апартаментите в Сградата на годината за 2017 г. на улица "Латинка" "по повод постъпили в прокуратурата сигнали от Гражданско движение БОЕЦ, молба от министъра на правосъдието Цецка Цачева (Цачева сама поиска да бъде проверена - бел. ред.), както и множество медийни публикации".

[[nid:80941]]

От съобщението на ВКП става ясно, че тя е разпоредила на органите на Комисията извършването на следните действия: изискване на информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, относно актуалното състояние на дружеството - продавач, относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия, поясняват от институцията, оглавявана от Сотир Цацаров.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, допълват от прокуратурата.

Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища (става въпрос, че дадените от него срещу новия апартамент две стари жилища, веднага пък са били купени от сисадмина на ГЕРБ Симеон Велков, б.р.). 

С оглед компетентността на КПКОНПИ по отношение на установяването на конфликт на интереси, Върховната касационна прокуратура е предложила на комисията да прецени основанията за това по отношение на народния представител Цветан Цветанов. Повод за това са медийни публикации относно начина на приемане на изменения в Закона за устройство на територията и връзка на тези изменения със строителната дейност на дружеството – продавач.

Цецка Цачева поиска да бъде проверена

Правосъдната министърка Цецка Цачева вече съобщи пред медии, че е поискала от КПКОНПИ и главния прокурор да извършат проверки за придобития от нея имот.

„Искам да информирам, че тази сутрин с нарочно писмено волеизявление от моя страна съм сезирала председателя на КПКОНПИ, както и главния прокурор за категоричното ми желание да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. „Юрий Гагарин“. Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът, и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните отношения“, заяви Цачева и изрази готовност да сътрудничи на проверките.

Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам. Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. Както и ще настоявам резултатите от проверката да бъдат публично огласени“, каза още тя и посочи, че до излизане на резултатите от проверките няма да коментира повече тази тема. „Цената е за имот в груб строеж. И в нотариалния акт това, което е записано, е цена на имот в груб строеж“, каза още тя.

Коментари

Tooni С's picture
Tooni С
Tooni

Абсурд

Много се изложиха гербаджийте с тези апартаменти ама много!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.