Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за луксозен имот с персонален асансьор, по документи са по-скъпи от новия. Това съобщи "Свободна Европа".

Старите апартаменти били собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бивш подчинен на самия Цветанов. Това е бившият IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Бившият подчинен на Цветанов е придобил двата имота в съсобственост със съпругата си. Така на същата дата, когато Цветанов разменя с фирма "Артекс" две свои жилища от улица "Елемаг" за новия си дом, старите му апартаменти стават собственост на Симеон и Ива Велкови. За тях семейната двойка плаща 470 000 лева. Срещу сумата те получават 190 квадрата жилищна площ и две паркоместа.

Така старите апартаменти на Цветанов излязоха по-скъпи от новия. Според документите семейство Велкови имат с около 100 000 лева по-скъпо недвижимо имущество от новата придобивка на Цветанови.

Новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ е с обща площ от малко над 315 кв. м. За да придобие недвижимото имущество, Цветанов приписва на „Артекс“ два от своите апартаменти и доплаща 100 000 лева. Сделката е изповядана за сума под 400 000 лева (заедно със замяната и доплащането). Според данни от фирма „Артекс“ цените на имотите в тази и подобни сгради започват от 2600 евро за квадратен метър. Цената за Цветанов обаче е под 630 евро.

"В момента Велков не работи за ГЕРБ“, коментираха от пресцентъра на партията, а впоследствие уточниха, че е напуснал преди повече от две години и половина. Според профила на Велков в социалната мрежа LinkedIn, той и в момента работи като “e-campaigner” към ПП ГЕРБ.

Проучване показа, че Велков е бил в тясна връзка с Цветанов, най-вече в предизборния щаб на ГЕРБ. Преди повече от две години обаче той е напуснал, за да започне работа като държавен служител в „Ръководство въздушно движение“ (РВД).

Новият апартамент на бившия вътрешен министър е разположен на последния шести етаж, в сграда на име "Летера", получила титлата "сграда на годината" през 2017 г. Имотът заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и предверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови.

"Вече е подаден сигнал в прокуратурата за новия имот на Цветан Цветанов от ГД "Боец". Както получаваме всички сигнали, ще се заемем с него."

Това отговори говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на журналистически въпрос днес.

Тя обяви, че делото още не еразпределено.

"Обичайно то се разпределя на прокурор от Върховната прокуратура, така че имайте търпевие. Прокуратурата е сезирана", каза Арнаудова.

Обичайно в рамките на подобно разседване се изискват документи, информация от Агенцията по вписвания, снемат се обяснения от купувачи, от продавачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение за ивръшено престъплеине.

Няма пречка прокуратурата ако е сезирна, да възложи проверката да се извърши от КПКОНПИ.

По-късно случая коментира и зам.главният прокурор срещу корупцията Иван Гешев, който използва израза, че "сигналистка организация" е подала сигнала.

"Ние проверяваме абсолютно всичко", заяви гешев, като даде пример, че като дошъл във ВКП, сам в един отдел имало 12 сигнала.

В България проверяваме абсолютно всичко, което не е е така във всички страни на ЕС, каза гешев.

Той поясни, че "там може да се селектира". Но въпреки това ще работят. 

И Антон Славчев от КПКОНПИ каза, че при тях имало "дежурния сигналоподател" и това било "само и само да злепоставят" един или друг човек.

Коментари

Съешаването...

"Елена Йончева, БСП: Искаме да разберем дали сделката за купуването на апартамента на Цветан Цветанов ще бъде разследвана" /Фокус/

...

„Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов … - Какво беше за вас „Свободна Европа”? - Покани ме Румяна Узунова. Това беше период в живота, в който се чувствах много свободна. Там всеки си беше сам радио, нямаше цензура, одобряване на събеседник, налагане на мнение. Даже със свободата можеше да се злоупотреби, но никой не го правеше. Въпреки че се появиха някой имена и зависимости, но общият дух остана свободен. За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“ http://www.vlastta.com/displaynews/74257

:) :) :)

Притурете и "Боец" на Цветан Василев и "автентичните", сигнализирали прокуратурата: https://www.24chasa.bg/novini/article/7356053
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Т.е., Артекс получават

Т.е., Артекс получават исканата сума, без да се интересуват с какви врътки ще им бъде осигурена от цветанов.

Свободна Европа

днес се доказа като агент за влияние на червената проказа! Още като казаха че го възстановяват и кои ще са му глашатаите.... подобни съмнения се доказаха.
 's picture

Бобо

Цецо мозъка

Ама каква интелигентност лъха под синята каска

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.