Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чугунени боларди или простичко казано колчета може да сменят "перките" по столичната улица "Граф Игнатиев". Това става ясно от думите на главния архитект на столицата Здравко Здравков, цитиран от агенция БГНЕС.

Ограничителите във вид на стърчащи остри бетонени парчета, опреличени от столичани на "перки на акули", вече предизвикаха инциденти с пешеходци. И са един от проблемите на и без това проблемния ремонт на централната улица. Видът и по-скоро размерът на "перките" вече веднъж беше сменен, но това не ги направи по-приемливи и безопасни.

„Ще търсим възможност за създаване на друг тип ограничители, които са свързани с историческото наследство на София. Прочуваме възможни решения от такъв тип чугунени боларди с височини 40 и 60 см. В момента, в който имам мостри, ще ги представя пред комисията по архитектура и да се вземе окончателно решение“, заяви главният архитект и добави, че проектантът е предложил да се поставят кабъри от неръждаема стомана, които са доста ниски, около 5 см.

Новите предложения за изгледа на "Графа" и за въпросните ограничители към трамвайните релси ще бъдат представени след седмица на заседанието на комисията по архитектура в Столичната община.  Арх. Здравков каза още, че според „Пътна полиция“ слагането на ниските ограничители не е добро решение, защото при сняг няма да се виждат и отново ще има опасност за пешеходците.

„Съгласно закона за движение по пътищата има изискване да има физическо разграничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона. Трамваят, освен че върви по трасе, има своя динамичен габарит. Той е 30 см от крайната проекция на трамвая. В тази зона не трябва да минават пешеходци", каза още Здравков

По думите му ще се намери вариантът, който да изключи вариант да има инцидент между трамвай и пешеходец. Очаква се премахването на перките да стане до края на месеца, като едновременно с това ще бъдат монтирани новите ограничители.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.