Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сагата ще се присъедини ли СДС към "Демократична България" за предстоящите европейски избори приключи. От обединението обявиха продължаването на разговора със синята партия за невъзможно, защото тя очевидно е избрала "страната на властта" и "модела Борисов".

Изводът се базира на последните решения на Националния съвет на СДС и изявления след това на председателя му Румен Христов. Партията реши да преговаря с формациите от ЕНП, в това число и ГЕРБ, а според неофициалната информация от заседанието миналата седмица се преговаря кандидат на СДС да влезе в листата на ГЕРБ за вота. Сините, за разлика от ДСБ и ДБГ, приветстваха писмото на председателя на Европейската народна партия Жозеф Дол, който настоя всички партии от семейството в България да се обединят "в общ фронт" за изборите. 

Очаква се лидерска среща ГЕРБ-СДС в сряда, на която да се обсъдят вариантите за вота. Не е ясно дали сините ще поставят и пред управляващата партия условие името им да фигурира в регистрация за изборите, ако се стигне до общо явяване. На "Демократична България" такова условие бе поставено от СДС по решение на Националния съвет. Условие имаше и обединението да отговори дали преговорите продължават до края на тази седмица. 

Аргументите на "Демократична България" включват оценка на управлението на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов и желанието на СДС да преговаря с тях.

Ние от политическото обединение "Демократична България", водени от съзнанието, че на предстоящите избори България има нужда от обединение на гражданите от демократичната общност, което да противодейства на антидемократичните и антиевропейски тенденции в днешното управление на ГЕРБ, бяхме длъжни да потърсим партньорство с други демократични политически сили. За нас подобно партньорство би могло да постигне тази цел единствено при две базови условия: висока степен на политическо единомислие и установяване на доверие помежду ни.

Ключово за нас беше отношението на възможните ни партньори към „модела Борисов” и днешното управление на страната с участието на т.нар. “патриоти”, в контекста на заплахата за ЕС от вълната на национал-популизъм и установяването на авторитарни режими под силното влияние на Кремъл. Без съмнение, едноличният корупционен режим на Борисов има същата природа като режимите на Орбан и Качински и тези избори, макар и европейски, ще бъдат референдум за това управление и този парламент, които работят срещу демократичното европейско бъдеще на страната ни.

Ние от Демократична България инициирахме този политически диалог, за да избегнем поредното разделение между хората от демократичната общност. Вложихме значително политическо време и усилия за изграждане на партньорство в името на голямата национална цел – защитата на европейския и демократичен модел на развитие на страната и установяването на друго управление, способно да възстанови държавността, чрез необходимите решителни реформи.

За съжаление, чрез поредица от решения, изявления и действия от последните дни, настоящото ръководство на СДС очевидно избра страната на властта и  „модела Борисов”, пише в позицията.

Критиките на "Демократична България" към властта и премиера са: от това, че в момента "моделът Борисов" е свързан с ДПС, премиерът не само не противодейства, а работи за руското влияние в страната ни и реализация на руски енергийни проекти до това, че няма реформа в съдебната власт и прокуратурата, изграждат се репресивни органи за натиск върху неудобни лица и бизнеси. Споменава се отказът на ГЕРБ да осъди режима на Орбан или да вземе отношение към факта, че той подкрепя антиевропейските и антибългарски сили в Северна Македония"

Декларираме, че наши опоненти са и ще бъдат всички носители на настоящия корупционен и авторитарен модел в лицето на днешните управляващи и така наречената парламентарна опозиция.

Надяваме се, че все някога автентичните носители на емблемата СДС ще се върнат към своите корени и ще можем да продължим общата работа, за да имаме силно европейско и демократично отечество.

Доказахме, че сме отворени за принципно партньорство и поставяме интересите на хората преди партийния егоизъм. Истинските седесари, които искат промяна в управлението, имат кого да подкрепят на евроизборите и на местните избори, пишат още от "Демократична България".

Листата ще бъде обявена идната седмица. Обединението се обръща и към "истинстинските седесари" и ги призовава за подкрепа.

Коментари

Н'ам к'ва си България...

Н'ам к'ва си България....Алоооуу, до никъде няма да стигнете, докато не обясните на хората защо Атанас Атанасов крие в биографията си, че е завършил ПЖИ "Тодор Каблешков" и там като курсант е станал член на БКП още на 19-20 години! Кой го издигна до председател на "демократична" партия и изобщо тя такава ли е?????
 's picture

смехурко

СДС постъпва правилно!

Не очаквах, че ще стигна до този извод. Вие обаче освен, че се държахте месеци наред надменно с всички останали десни партии, имайки се за единствено морални, интелигентни и самодостатъчни, излъчвате единствено критики и може би ненавист към ГЕРБ, за която партия не ми е минавало и през ум да пусна бюлетина. Забравихте обаче главния си идеологически и морален противник - БСП. А за мен това е партията, която много повече злини е причинила и на България, и на много от нас в личен план. Вие не можете да ме представлявате в такъв случай. Освен това, СДС (доколкото разбирам) не прави нито коалиция с ГЕРБ, нито поема някаква обвързаност в дългосрочен план засега. Просто е логично да не се изгубят десни гласове в предстоящите избори за ЕП. СДС очевидно не смятат, че е редно да се фръцнат като "Да, България" и ДСБ, и да оставят без представителство десните, но десните антикомунисти, в НС. Затова подкрепям намерението на СДС.
 's picture

godo1952

Калин

Защо се занимавате със СДС, на вас все някой ви пречи. Гледайте си там полуживата партийка и не се занимавайте с другите партии. Вие сте като онзи калпав моряк на който все водораслите му пречат !
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Политически келепир на СДС!

Уважаеми господа, СДС със сегашното ръководство е партия със силно изтрита демократична и родолюбива идентичност, и затова лесно влезе в съдружие с Герб и сродните му по цели проруски продажни партии - ДПС, БСП, ОП. СДС избра страната на келепира. При така стеклите се обстоятелства прекъсването на разговорите е единственото правилно решение! Пост скриптум. Всеки, който в този предизборен период търси кусури в ДБ и нейните лидери, особено след като заявиха противопоставяне на руското вмешателство във вътрешните ни дела, е за бетониране на Бойковото мизерно политическо статукво и за евразийска ориентация на България!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.