Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СДС преговаря и с ГЕРБ за съвместно явяване на европейските избори на 26 май.

Това се разбира и от решенията, взети от Националния съвет на партията днес, и от неофициалната информация за разговорите, водени до момента между синята партия, "Демократична България", партията на Бойко Борисов и част от "патриотите". Формацията с лидер Румен Христов поставя условия за преговорите с "Демократична България", след като преди това и от обединението са поставили такива. СДС приветства и писмото на председателя на ЕНП Жозеф Дол, в което той призовава партиите от европейското семейство да са в общ фронт. ДСБ вече нарече това "невъзможно" заради политиките и начина на управление на ГЕРБ и толериранео на формации като "Фидес" на Виктор Орбан. Председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев  излезе с подобна, макар и по-мека позиция. 

Ето какво реши СДС днес: 

"Националният съвет на СДС дава мандат на председателя и ръководството за продължаване на преговорите за сключване на коалиционно споразумение с „Демократична България“  при следните параметри:

1.      Обединяване около обща позиция, че основната цел на демократичната общност е промяна на порочния и неефективен управленски модел

2.      Обединяване около обща позиция, че ще работим за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишаване стандарта на живот, силна структурна, регионална и кохезионна политика.

3.      Обединяване около обща позиция, че ще се противопоставим на идеята за Европа на различни скорости и ще работим против опасните тенденции, налагани от евроскептици, крайно леви, крайно десни и популисти, поставящи  под  заплаха постиженията и ценностите на Обединена Европа.

4.      Избраният /те/ кандидат/и/ и техните партии от коалицията  да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен олицетворява съхранението на ЕС и защитава интересите на България в него.

5.      В наименованието на коалицията да се съдържа абревиатурата СДС, като предложението на Националния съвет е : КП „Демократична  България – СДС“

6.      Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния начин, а именно - чрез отворени вътрешни избори. Ако това не се приеме, на СДС да се даде  между  първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент. 

Националният съвет очаква отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 г.

II. Националният съвет  на СДС дава мандат на председателя и ръководството да проведат преговори с другите български партии-членки на ЕНП, във връзка с Европейски избори 2019 г.

III. Националният съвет на СДС ще се събере на извънредно заседание на 23 март в гр. Ловеч.

Според източници на Клуб Z, от "Демократична България" са пратили писмо, в което се казва, че време за реални вътрешни избори няма, защото изборите наближават. Обединението предстои да се събере, за да обсъди хода на преговорите със синята партия и останатиле формации вдясно. 

Лидерът на СДС Румен Христов е заявил пред съпартийците си на Националния съвет, че разговори с ГЕРБ на основа "обща листа ЕНП" са водени и ще продължат да се водят, твърдят присъствали на сбирката днес. Според неофициалната информация - идеята е кандидат на синята партия да е на високо място в листата на партията на Бойко Борисов. Две имена се въртят в пространството за това място. Първото е на главния секретар на сините и бивш шеф на кабинета на президента Петър Стоянов Илия Лазаров. Второто - на външния зам.министър в кабинета на ОДС,  главен преговарящ на България с ЕС преди присъединяването ни към съюза и бивш шеф на Столичния общинския съвет  Владимир Кисьов. Към момента Кисьов обаче отказва да участва в европейските избори.

Не е ясно дали СДС ще постави на ГЕРБ условие за коалиционен формат, в който името на партията присъства. При такъв сценарий, който среща подкрепа в Националния съвет, сините биха разчитали на преференциално гласуване, ако техен кандидат попадне в листата на партията на Бойко Борисов.

До момента ГЕРБ винаги са се явявали самостоятелно на избори, дори и в листите да е имало хора от други партии. Днес пред бТВ председателят на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира посланието на Жозеф Дол с думите, че "в посланието на председателя на ЕНП разчитам нуждата да не се губят десни гласове". Той обаче твърди, че разговори до момента не били водени. 

СДС е отказал вариант за общи действия с "Воля" на Веселин Марешки заради непреодолими политически различия. Разтовори се водят и с част от "патриотите" - НФСБ на Валери Симеонов и ВМРО на Красимир Каракачанов. Категорично не може да има формат с "Атака" на Волен Сидеров е позицията на СДС. Заради неяснотите в отношенията между патриотичните формации тези разговори са на заден план, твърдят източници от "Раковски 134", участвали в заседанието на Националния съвет днес.

Коментари

Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Всякакви преговори между десни патриотични партии и ГЕРБ

са безсмислени, смъртоносни за патриотичните партии и за Отечеството. Борисов достатъчно много е доказал безвъзвратното си русоугодничество, предателството на националните интереси, жестокото злосторно икономическо обвързване на България с Русия чрез неизгодни за българите договори. Наистина ли може да се вярва на дошлият от подземния свят със свой прокурор Борисов да направи завой и да се отрече от своите „университети” Т. Живков и Симеон ІІ, и твърдо да поеме по европейския път на развитие, единственият, който може да осигури на българите просперитет?! /Справка сътрудничеството Борисов - Лукарски в предишния кабинет/ Уважаеми десни патриотични лидери, стига вече наивност! Проявете повече политическа мъдрост и патриотична целесъобразност! Не разочаровайте за пореден път истинските десни патриотични избиратели !

Гарантирам на СДС, че няма да бъдат приети нито....

...от "Демократична България", нито от ГЕРБ. "Демократична България" няма да се съгласи, защото поради колаборационистката политика на СДС, поради което те нито отговарят на целите и задачите които си поставят в ДБ. Единствено, поради което ГЕРБ може да се навият на СДС е стремежът към по-силни резултати. За съжаление на пламенхристовци те са загубили тотално авторитета и котировката си.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

най- после

си дойдоха на мястото на клиентелисти. Време беше. Пък и там са парите, а някои от върховете на СДС доста изпосталяха.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.