Няма и час откакто всички партии в парламента (без бойкотиращата заседанията БСП) отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху измененията в Изборния кодекс, от ДПС внесоха нов проект за промени. Без изненади, той повтаря предложенията им отпреди гласуването на ИК през февруари и засягат падането на ограниченията за броя секции в страните извън Евросъюза, вдигането на прага на преференциите, уседналостта и агитацията на майчин език.

От Движението внасят формално нов проект за изменение в ИК, като настояват той да бъде обединен с проекта на ГЕРБ, с който хората на Бойко Борисов, след личната му намеса, решиха да върнат обезсилените с гласуването през февруари преференции. Свой проект за вдигане на прага на преференциите, специално за местния вот готвят и от НФСБ. Така на практика отварянето на изборното законодателство се превръща в един безконечен водевил.

Кратката хронология е следната: в края на миналата година ГЕРБ и ОП отвориха кодекса с цел поредно отлагане на машинното гласуване, елиминиране на електронното дистанционно такова и премахване на номера в бюлетината. Между двете четения, към средата на януари, ИК вече беше набъбнал с редица предложения на всички парламентарно представени партии, в т.ч. за обесилване на преференциите чрез въвеждане на правилото листата да се размества, само ако кандидат е събрал гласове колкото "струва" съответното място в националния и Европейския парламент и общински съвет.

Изненадващо това предложение на ДПС бе възприето от ГЕРБ, както и от НФСБ. Всичко това се случи в рамките на 24 часа - на среднощно заседание на правната комисия в парламента и на последващо гласуване в пленарна зала от рано сутринта до късно през нощта на следващия ден - на 14 февруари. Последва намеса на Бойко Борисов и само за няколко дни ГЕРБ промени мнението си за преференциите. И на 18 февруари внесе чисто нов проект за изменение в кодекса - с който се връщаха отменените текстове относно преференциалния вот. Малко по-късно се появи и президентското вето. Управляващите дадоха заявка, че ще го отхвърлят и след като закона с орязаните преференции бъде обнародван (т.е. влезе в сила) ще разгледат собствения си проект, с който ще върнат преференциите. И именно в този втори проект смятат да се "вклинят" ДПС и НФСБ, за да вдигнат отново прага.

Още във вторник, когато парламентарната комисия по правни въпроси се събра, за да обсъди президентското вето, председателят Данаил Кирилов (ГЕРБ) се опита да парира възможни нови предложения за изменения в Кодекса, като предложи след ветото да бъде разгледан и проектът за връщане на преференциите. Хамид Хамид от ДПС обаче възрази и предложи да се разгледа само ветото, а след като то предизвестено падне в зала - да се гледат новите изменения в ИК. Така стигаме до днес - ветото бе отхвърлено, а ДПС внесе предложенията си, които по правилник трябва да бъдат разгледани заедно с тези на ГЕРБ.

Движението, което днес настоя президентът Румен Радев вместо да налага вето за преференциите, да сезира Конституционния съд за ограничаване на правата на съгражданите ни извън ЕС, внася изменение в текстовете за образуване на секциите в чужбина. Предлага се такива да има във всички дипломатически представителства при наличието на 20 предварително подадени заявления за гласуване, а там където няма посолство или консулство - при 40 СИК, както и там където на проведени преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Предлагат отпадане на сегашното ограничение за разкриване на не повече от 35 секции в страните извън ЕС.

Предлагат се също така старите текстове (възприети от ГЕРБ), според които предпочитанията за кандидат в листата са валидни, ако броят на гласовете получени за кандидата, е не по-малък от съответно районната, националната или общинската избирателна квота - или цената на един мандат (около 6000 гласа за общински съветник в София, 130 000 гласа за евродепутат и над 10 000 гласа за народен представител).

От ДПС искат да отпадне и ограничението за представители в ЕП да не могат да гласуват гражданите, живели най-малко през последните три месеца в България или в друга страна членка на ЕС. Както и да отпадне уседналостта за местните избори. Според сегашния кодекс за кметове и общински съветници могат да избират само лица, които са живели най-малко половин година в съответното населено място.

Повтаря се и искането за следващите избори за Европарламент, които у нас ще се произведат на 26 май, да се въведат машини в поне половината от секциите в страната (или около 6000), а за всички следващи избори - да се гласува само с машини.