Лидерът на НФСБ Валери Симеонов потвърди в парламента днес, че партията работи за самостоятелно явяване на евровота.

"С оглед на взаимоотношенията в коалицията „Обединени патриоти“, съвсем естествено е НФСБ да предприема необходимите действия за подготовка на самостоятелно явяване на европейските избори", заяви Симеонов.

Той подчерта, че решението не е окончателно, защото не е лидер на еднолична партия. И отбеляза, че действията на НФСБ са нормални, защото и другите две партии в "Обединени патриоти" работят върху самостоятелно явяване. 

Малко по-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че още очаква разговори с партньорите си в "Обединени патриоти".

"Просто трябва и тримата да заявим желание. Вчера предложих на г-н Каракачанов, но той сега кара някакъв грип и ще се видим сигурно в края на седмицата", заяви Сидеров.

И отбеляза, че не е говорил със Симеонов, който вчера не е присъствал на коалиционно събрание.

От НФСБ пък твърдят, че вече водели преговори с ВМРО за обща листа, но от "Атака" не пращали свой представител на тях.

Симеонов пък отбеляза, че вчера е имал други задължения, но представител на НФСБ бил налице.

Той отправи и завоалирана нападка към Сидеров:

"Казвам го открито. Не го крием и не извършваме задкулисни договорености. Не подхвърляме на медиите, че ще вкараме 3-4 депутати общо с разни консервативни псевдосубекти, нито пък водим подготвителна кампания за издигане на наш кандидат още от миналата година, без да уведомяваме партньорите си"

Така той намекна за твърденията на евродепутата Николай Бареков, че готви коалиция с "Атака" и вече обсъждали кампанията. 

Сидеров пък отрече това днес - с лидера на "Презареди България" и някогашен ТВ-водещ обсъждали само кандидатура в европейските консерватори. По всяка вероятност и Бареков се е отказал от явяване на евровота, предвид новата му мечта - да стане учител по литература. 

ВМРО засега поддържат тезата, че искат общо явяване на малката коалиция. Каракачанов предложи, за да се избегнат караници, да се проведе вътрешен вот за избиране на листа.