Бургаската структура на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) издигна лидера на партията Валери Симеонов за водач на листа за предстоящия през май вот за Европейски парламент. На коя листа обаче не е ясно - дали на партията, или на Обединени патриоти. Причината е, че коалиционните партньори Симеонов, Волен Сидеров ("Атака") и Красимир Каракачанов (ВМРО) все още не могат да се разберат дали ще се явят заедно на евроизборите или не.

"Няма решение по този въпрос и поради тази причина го издигаме като кандидат за евродепутат - без значение от листата на НФСБ самостоятелно, или на Обединени патриоти заедно", коментира пред Клуб Z депутатът Християн Митев.

Новината дойде по време на партийна пресконференция в Бургас, която дадоха зам.-председателят и депутат Валентин Касабов, Митев, областният лидер Иван Кузманов, общинският председател Ивайло Вагенщайн и общинският съветник Милен Ненчев.

Пет са причините да бъде номиниран именно той, обясни Митев. И приведе примери: Симеонов водел последователна политика за защита на националната сигурност и като доказателство за това е оградата по границата с Турция; защитавал бизнеса - от настояването си за изграждане на втори кабинков лифт в Банско, през привличането на кадри от Украйна и Молдова за туристическия бранш, до позицията си в защита на малките производители и търговци.

Касабов пък допълни, че по негова информация и структурите в Пловдив и Варна смятали да издигнат Симеонов за водач на листа.

С този днешен акт вероятно се слага началото на отделното явяване на "патриотите". ВМРО настоява водач да е сегашният евродепутат и зам.-председател на партията Ангел Джамбазки. Лидерът на "Атака", макар и да отрича, също има амбиции да води листата. Това бе анонсирано и от Николай Бареков, в деня, в който двамата със Сидеров обявиха патриотичния си консервативен алианс.

Самият Симеонов заяви наскоро, че ВМРО води собствена кампания за вота, упрекна Сидеров, че не идва на коалиционните сбирки и посочи в заключение, че НФСБ може сама да се яви на надпреварата за ЕП.