Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

- Г-н Райчев, как си обяснявате решението на БСП да напусне парламента?

Райчев: Това е решение да се изостри до максимум играта. А ако мина на народна терминология - това е дюшеш, който Корнелия Нинова получава от ГЕРБ. И всъщност не толкова от ГЕРБ, колкото от принудата на ГЕРБ да се съгласи с постановките на ДПС. Ще обясня: при излизане от парламента изключително важен е поводът. Хората не обичат партиите да напускат парламента - те все пак са пратени там. И затова искат въпросът, провокирал излизането от парламента, да е много важен и безспорен. Имаше много корупционни скандали и прочие, които обаче са спорни - нещо се възразява, нещо се защитава, има контраобвинения. Докато в дадения случай позицията е съвършено понятна и напълно съвпада с мнението на мнозинството българи. Преференциите са важно нещо, българите искат да има преференции, участват масово в тези преференции, пренареждат листи и т.н. Накратко: налице е консенсус, че трябва да има преференции. Нещо, което споделят, впрочем, и хората от ГЕРБ.

- Тоест, Корнелия Нинова и БСП използват ситуацията.

Райчев: Да, както казах, използват ситуацията, за да изострят максимално играта и да покажат, че ГЕРБ постъпва безпринципно. На въпроса защо махнаха преференциите, г-н Цветанов отговори съвсем откровено - защото ДПС постави това като условие за оцеляването на политическата власт. Тук трябва да обясним защо ДПС са против преференциите. ДПС е партия селска - 80 на сто от хората, които гласуват за нея, са от села и малки градове, където клановете са много силни. По време на избори преференциите водят до това, че клановете започват да се карат - ръководството казва едно, а клановете не го искат. И именно преференцията им дава възможност да се бунтуват. Така ДПС се подлага на много тежки центробежни сили, особено при общински избори. Затова Движението настоява да няма преференции и очевидно е успяло да наложи тази си воля на ГЕРБ. Така ГЕРБ се оказват принудени да извършват нещо, което не е според тяхното убеждение. А БСП се възползва от ситуацията да ги клъвне - и то много тежко.

- Г-н Райчев, смята се, че Вие добре познавате микроинструментариума и структурата на БСП. Какво цели, според Вас, Корнелия Нинова с този ход? Какъв е тактическият и стратегически замисъл?

Райчев: Тактическият замисъл е следният: БСП обират дивиденти от нещо, с което българите са съгласни. Те казват: преференции трябва да има, но ГЕРБ е против, затова ние напускаме парламента. И всеки път, когато някой попита защо БСП не са в залата, отговорът ще е: ами заради преференциите. Това е тактическото, а стратегията, разбира се, е свързана с изборите през май.

- Само с тях?

Райчев: Да, дотам е хоризонтът на изчисления в момента. Тук искам да напомня, че на тези избори ГЕРБ и БСП се явяват с различна оферта. Стратегията им е де факто противоположна. ГЕРБ предлагат да си говорим за Европа, БСП предлага да си говорим за България. Единни са само в чувството, че ще спечелят - всяка от тях си мисли, че ще победи. ГЕРБ отиват на тези избори, казвайки: вижте, ние имаме големи европейски успехи, хората ни вярват, Меркел ни обича, дайте да гласуваме за Европа. Докато БСП отива на тези избори със съвсем друга оферта: дайте да свалим Бойко Борисов, дайте да сменим властта. Поради тази причина на ГЕРБ им трябва по-спокойна ситуация, докато БСП се нуждаят от максимално изостряне.

- Какви успехи могат да представят ГЕРБ преди изборите?

Райчев: Първо, цялата успешност на Бойко Борисов като международен деец. При всички критики към него, не съм чул някой да го обвинява в това, че не е успешен международно. Напротив - Борисов извади България от тази вечна ситуация да сме все последни и все да ни мъмрят. Второ, има две неща, които не са оповестени още, но се очакват. И с тези две неща ГЕРБ ще покажат нещо много сериозно. Едното е очакваната инвестиция на Фолксваген, а второто е следното: разправят, че в началото на май ще отпадне Шенген по въздух, което определено би било голям успех. Тоест, ГЕРБ имат кошница, с която отиват на тези избори. А БСП противопоставят на всичко това нещо, което е свързано не с международната ситуация, а с вътрешната. И с действията си на практика казват: оставете сега международните работи, дайте да ги махнем тези, защото много крадат.

Дойче веле

Коментари

 's picture

smarf

Магистрална социология

Много ви моля, проявете чистоплътност и спрете да давате гласност на този изключително мръсен и гнусен мошеник.

:)

"Социолози на повикване" ! "Политическа проституция" !

Глупаците от БСП си мислят, че...

...като изострят противоречията между себе си и управляващите, хората ще ги припознаят за бъдещи освободители от проблемите им. Е да ама на хората им е много ясно, че основна причина за пероблемите им първо са БСП и едва тогава са ГЕРБ. Не че ГЕРБ няма вина, но вината на БСП е първоначална.... Така че шансът на БСП да се явят като освободители е нищожен. Така в жалките си опити са спечелят по-голям брой избиратели, БСП стават по-скоро смешни и са за съжаление.
 's picture

godo1952

Калин

Какъвто и да е замисълът, сега е по-спокойно тихо и човешко. И новините са по-спокойни. Трябва само да се дезинфекцира залата от комунистите и работата ще продължи. Агресивният метод на Нинова ще се върне като бумеранг срещу нея. Така и не се учат от досегашния си опит. Тази година отново ще го разберат, но по трудния начин.
 's picture

godo1952

Калин

Театърът, който разиграва Нинова с излизане от парламента няма да и свърши работа. Досегашната практика ясно е доказала, че тръгнеш ли агресивно да правиш кампания всичко се обръща като бумеранг срещу теб. Всъщност този театър е, за да се правят внушения на електората, който все още вярва на червените милионери. Тръгнали сред народа. Комунистите се интересуват от народа толкова, колкото птиците се интересуват от орнитология. Публика на Нинова могат да бъдат онези наивници, които ходят на Бузлуджа и развяват знаменца и чакат „лява политика”. Чакат я от такива комунисти-милионери като Герговци, Баневци, Бенчевци, които така са затънали в в „ лявата политика”, че няма накъде повече… Комунистическата тоалетна на Бузлуджа някой ден ще бъде съборена, тя е осрана от пода до тавана, така както е осрана комунистическата партия, определена със закон за престъпна. Там се събират изкуфели малоумници, червения плебс, онези които пеят партизански песнички, а вечер говорят по СКАЙП с децата си, които отдавна живеят в Чикаго. Каква е връзката между партизаните и Чикаго могат да ви кажат само психиатрите. Иначе са русофили, но не изпращат децата си в Ростов на Дон или в Красноярск, а в Лондон, Чикаго и Мадрид. На лидерката им Нинова синът учи и ще работи в Калифорния. Станишев и Калфин си замъкнаха червените задници в Брюксел. Съпругата на Калфин е на служба в Европейската комисия в Брюксел. Дъщеря му учи в Холандия. Защо пращат децата си да учат и работят на Запад. В Саранск, Красноярск, Ростов на Дон, Челябинск, Хабаровск и Новокузнецк също има работа… А тук червените балъци пеят, "партизан за бой се стяга ". Други идиоти развяват руското вместо българското знаме - но и техните деца не отиват в Русия, защо се "питам" след като в Челябинск и в Ростов на Дон също има работа. Значи развяваме руското знаме, но децата учат и работят в Лондон. Наглостта и лицемерието е само част от портрета на комунистите. Но има и балъци, дето ги лъжат за лява политика, а за слабоумието няма лечение. То е за цял живот. Баневци, Ветковци, Бенчевци, Герговци, разгледайте биографиите на милионерите в България и ще видите, че всичките идват от червената партия и повечето са агенти на ДС. Тези които не са милионери стават професори по водопадите и светкавиците. Просто им трябват полезни идиоти, чугунени глави, на които да говорят за лява политика, за да гласуват за тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.