Цигарите Heets за устройството за "пушене без изгаряне" IQOS ще са вече с 25% от акциза на обикновените цигари в Италия, съобщиха местните медии.

Досега те бяха двойно по-високи. Решението се базира на анализ на италианските институции върху новите продукти на Phillip Morris и "Бритиш Америкън Тобако", който вече 4 години е на пазара в страната. Според него "бездимните" цигари могат да намалят вредата, като заменят традиционното пушене. 250 000 души в Италия вече ползват подобни тютюневи продукти.

Заедно с това се намаляват драстично и цените на течностите за електронни цигари. Досега всеки милилитър се облагаше с абсурдните 37 евроцента, което доведе до рязък спад в употребата на т.нар. вейп-продукти в Италия. Сега обаче акцизът върху тях е едва 4 цента на милилитър.

Според критиците на правителството на Салвини това е знак за силата на тютюневото лоби върху сегашното италианско правителство. Phillip Morris ще строи фабрики за специалните стикове Heets и ще отваря стотици работни места в страната.

В някои държави като Чехия и Полша IQOS са с нулева акцизна ставка, в други тя е по-висока от италианската и българската, в трети е значително по-ниска.

Миналата година управляващите у нас решиха да увеличат акциза на "бездимните" цигари у нас до 40% от този на обикновените цигари, като първоначално бе обсъждан да е същият. Като основен довод бе посочена нуждата да се пълни бюджетът.