След няколко седмици на драматични обсъждания днес без никакъв дебат депутатите приеха акцизът за т.нар. нагреваеми цигари да се повиши. Така една кутия от пълнителите за IQOS HEETS, единствените бездимни цигари на българския пазар в момента, от 5,50 лева ще скочи до цени между 6-6,50 лева. Повишението влиза в сила от 1 октомври тази година.

Акцизът за иновативния продукт става вече 233 лева вместо досегашните 152 лева, колкото е за рязания тютюн. Заявката на управляващите е, че през следващата година акцизът, съответно и цената на този вид тютюневи изделия плавно ще се вдига до достигане на 50% от акциза на конвенсионалните цигари. 

Единствените, които опонираха днес бяха от БСП. Аргументът им бе вече изговореният - не може по средата на годината да се изменят бюджетни закони. 

"Нарушава се законът за публичните финанси. Не можем да бъдем лобисти за бюджета ако нарушаваме закона. ози текст е лобистки не за бюджета, а за нещо друго....", посочи Георги Търновалийски (БСП) и предложи промените да влязат в сила от 1 януари догодина.

Под "лобисти за бюджета" той визира самоопределението, което си даде вносителят на измененията в закона за акцизите Менда Стоянова (ГЕРБ). Така Стоянова, която е и председател на бюджетната комисия в парламента, отвръщаше на критиките, че лобира за производителите на конвенционални цигари.