Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Еврокомисията вижда увеличен риск от пране на пари заради схемите за продажби на паспорти в България, Кипър и Малта.

Това става ясно от съобщение на Ройтерс.

В доклад, който ще бъде публикуван на 23 януари, Комисията ще предупреди, че схемите в някои страни от ЕС, позволяващи на богати бизнесмени да купуват гражданство или жителство, могат да засилят риска от прането на пари, корупция и укриване на данъци.

Макар тези, които си купуват гражданство и пребиваване в страни от ЕС, да могат да го правят по законни причини, Комисията смята, че схемите представляват „риск от навлизане на организирани престъпни групи извън ЕС в икономиката, прането на парите, корупцията и укриването на данъци“.

България, Кипър и Малта са единствените членки на ЕС, в които действат правителствени схеми за продажба на гражданство. В тези три държами богати чужденци могат да купуват паспорти срещу инвестиции между 1 и 2 милиона евро. Тези документи им дават право на безпрепятствен достъп до повечето страни от ЕС.

Според доклада и в трите страни има пропуски в проверката на произхода на богатството на закупилите гражданство, които биха позволили лесното му идентифициране.

Властите в София, Никозия и Ла Валета също така заобикалят правилата на ЕС, които изискват т.нар. ефективно пребиваване в Съюза преди даването на гражданство.

Според Комисията програмите на страните от ЕС за продажба на право на пребиваване за чужденци крие подобни рискове като схемите за даване на гражданство.

В момента 20 страни от Съюза продават право на пребиваване на чужди граждани. Това става срещу инвестиции, вариращи от по-малко от 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона евро в Люксембург и Словакия.

Докладът на ЕК пставя под съмнение няколко действащи национални схеми в Европа. Португалската програма е подложена на критики заради предоставяне на жителство на чужденци, които прекарват в тази страна едва една седмица в годината. Това е против праилата на ЕС, които изискват „продължителност на пребиваването“. Други страни не изискват дори и това.

Португалия също така не проверява произхода на състоянието и на плащанията на чужденците, получаващи право на пребиваване. Това води до риск от пране на пари.

В доклада се казва още, че Еврокомисията ще създаде експертна група, която да препоръча до края на годината мерки за борба срещу рисковете,до който водят схемите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.