Търговията с български паспорти днес е тема на обширна публикация във френския "Монд". Лявоцентристкият всекидневник дава думата на Катя Матева, бившата ръководителка на дирекцията по гражданството в Министерството на правосъдието.

Авторът - базираният в Брюксел европейски кореспондент на изданието Жан-Пиер Стробан, се позовава на нейни показания пред Европейската комисия в Брюксел за престъпните практити, заради които беше уволнен и арестуван директорът на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

"Монд" подчертава, че Матева е загубила работата си през 2016 година, защото е била тревога да престъпните схеми за продажба на български паспорти. Статията посочва, че съпругът и, също държавен служител, е бил подложен на натиск. Прокуратурата е прекратила дело по въпроса, но шефът на разузнаването е изразил миналата година тревога от опасността за националната сигурност, която представлява трафикът на гражданство.

Матева свидетелства, че близо 115 000 чужденци са получили натурализация у нас за последното десетилетие. На ден са подавани по 150-200 молби за това и кандидатите за гражданство за плащали между 500 и 1500 евро, за да бъдат разгледани документите им. Най-много от желаещите български паспорт са албанци, македондни, молдовци и украинци, казва още Матева.

Тя е отменила 60 натурализации, след като установила, че те са дадени на престъпници и е блокирала хиляди преписки, след като е установила порочната практика, в която за били замесени и адвокатски кантори.

Вестникът припомня, че в сейфа на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина бяха открити 265 000 евро в брой и че незаконно издадените български паспорти са оставили следи по целия свят. С такива паспорти преди месеци в САЩ бяха задържани етнически албанци заподозрени в тероризъм. Гърция задържа през октомври 2017 година двама бивши шефове в македонските спецслужби, издирвани по обвинения, че са извършвали незаконни подслушвания. Те също бяха с български паспорти, посочва изданието.