Претърсвания в адвокатска кантора в нарушение на закона. Обиск в домове. Привикване на разпит на адвокати за дейността на техни клиенти, което на практика възпрепятства защитниците да продължат да представляват клиент по съответното дело. И в крайна сметка - повдигнато обвинение - на адвокат, което също води до невъзможност защитникът да продължи да изпълнява задълженията си, за които е бил нает. 

За това разказаха пред бТВ юристите Стоян Стоянов, чиято кантора е била обект на действията на прокуратура, следствие, полиция и ДАНС, и Александър Пелев, който станал свидетел на действията на разследващите органи. Часове по-рано над 2000 юристи излязоха със специална декларация и заплашиха с протест, ако пpoĸypaтypaтa, BCC, Инcпeĸтopaтът, cпeцcъдът нe peaгиpaт нa тoтaлнoтo пoгaзвaнe нa пpaвaтa и нeпpиĸocнoвeнocттa нa пpoфecиятa им. Един от поводите бе именно акцията с претърсване на кантори, въпреки че по закон кореспонденцията между адвокат и защитник е неприкосновена.

Преди празниците с реакция, макар и по-обрана, излезе и Висшият адвокатски съюз - отново заради съмнения и случаи на упражнен натиск върху юристи - без конкретика. 

В историята с обиските става дума за кантората "Карадалиев и партньори", от която Стоянов е част. Самият той не поиска да обяви в ефира на бТВ имена на клиенти на дружеството или дела, по които тя работи - защото част от данните засягат и сигурността и са свързанни с военнопромишления комплекс.

Публично известно е обаче, че адвокат Лазар Карадалиев е защитник и на банкера Цветан Василев, и на шефа на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гебрев. Срещу последния се води дело от 2017 г., а разследванията започнаха след опита на "Емко" да придобие завод "Дунарит", който пък бе собственост на Василев преди фалита на КТБ. 

Адвокат Стоянов разказа какво се е случило на 19 декември 2018 г. в кантората. Първо следовател и още 15-ина души - униформени, служители на ДАНС и т.н. - се опитали да нахлуят в адвокатското дружество под предлог за "неотложност", за да търсят документи, свързани с клиент на кантората. Оказало се обаче, че нямат съдебно разрешение за това. Първо казали, че са объркали адреса, а след това си тръгнали. По-късно същия ден обаче друг следовател, отново сериозно придружен, дошъл с вече издаден от Специализирания наказателен съд документ. Въпреки че според публикации разрешението е било за обиск на апартамент, като по-късно е добавено, че в него живее адвокат.

Още по-странно е какво са търсили - акционерна книга и временни удостоверения за собственост на акции на един от клиените на кантората.

„Те търсят документи, с които разполагат – книгата на акционерите е предадена доброволно още през 2015 г. от моя клиент. Те търсеха моя личен електронен подпис и електронния подпис на изпълнителния директор на дружеството", обясни Стоянов. 

Оказва се, че след първия неуспешен опит за претърсване на кантората се е стигнало до претърсване в офиса на счетоводителя на кантората, разказа юристът. Последвали и обиски в неговия дом и на други негови колеги. Следствието търсело и електронния подпис на адвоката, както и подписа на изпълнителния директор на дружеството, чиито документи били интересни за разследващите органи. Книгите в дома му били разгледани лист по лист.

„Това е правен абсурд – има си Закон за адвокатурата, пише какво може и не може да се изземе. Въпреки че по НПК имат право да извършат обиск, те не могат да заобиколят разпоредбата, която гласи, че кореспонденцията между адвокат и клиент е неприкосновена”, допълни юристът.

Второто нарушение, за което той сигнализира е, че хората, доведени при обиска като поемни лица са слезли от същия автомобил, от който и следователя. А идеята на поемните лица е да са независими, случайни хора. Сагата не приключва и тук - след обиските в кантората, при счетоводителя и по домовете юристи били закарани в Националната следствена служба да дават показания като свидетели. 

Атаката е насочена срещу нас – влизаха в дома ми, защото имаме регистрирани офиси на съответните адреси. Черешката на тортата беше, че бяхме отведени в Националната следствена служба като свидетели да даваме показания”, каза юристът.

Той и Пелев припомниха, че по закон адвокатите не могат да бъдат разпитвани в процесуално качество във връзка със своите клиенти и тези показания нямат стойност в един процес. Разпитът обаче е пречка даден адвокат да продължи да представлява клиента си.

Александър Пелев каза, че акцията от 19 декември миналата година е приключила ден по-късно с повдигане на обвинение срещу адвокат Карадалиев - за участие в организирана престъпна група. Това със сигурност вече прекратява качеството му на защитник по въпросното дело. 

Според информация на "Медиапул" освен адвокатът ново обвинение е получил и собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев. Според разследващите двамата са ръководили престъпна група. Всъщност става дума за старото дело срещу Гебрев от 2017 г., което е за източване на завода. Сега прокуратурата е променила обвинението и вместо за източване, обвиненията са за пране на пари. Така в кюпа влиза и адвоката. Разпитаните в НСлС адвокати от кантората - Стоянов, който разказа случката, и Ивайло Боев пък не могат да поемат защитата на клиента - заради разпита.

Това не е първото обвинение на Карадалиев. Миналата година той бе обвинен, че се е опитал да "профилактира" свидетел по делото за източването на КТБ. По този процес Карадалиев е защитник на Цветан Василев. От държавното обвинение към момента отказват подробности за разследването.

Специализираната прокуратура само потвърди, че на 19 декември са извършвани "процесуалноследствени действия", но отказа повече подробности, припомни "Медиапул".