Стотици служители на завода за боеприпаси "Емко" излязоха на протест тази сутрин със закана да блокират прохода Хаинбоаз. Недоволството на оръжейниците е заради замразения от държавата лиценз за търговия на предприятието.

Според работниците компанията умишлено се води към фалит, а те ще останат без препитание.

„Има достатъчно силни интереси, които успяха да впрегнат държавната машина срещу „Емко", прави се опит изцяло да ни закрият”, коментира по Нова телевизия директорът на завода Славчо Димиев.

В края на юли Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет спря за срок до 6 месеца лиценза за външнотърговската дейност и производство на "Емко". Вносител на предложението бе икономическият министър Емил Караниколов. 

Той се включи в ефир, за да обясни, че рестриктивните мерки срещу предприятието нямат нищо общо с войната за овладяването на другия военен завод, част от наследството на фалиралия банкер Цветан Василев - "Дунарит". 

"Емко" е един от кандидатите за закупуването му, но сделката на няколко пъти бе блокирана, включително и чрез прокуратурата. 

"В дейността на завода са установени редица нарушения - в складовете неправилно се съхраняват вещества, констатирано е и съхраняване на боеприпаси на производствена площадка, което е недопустимо. Има проблеми и с пожарната безопасност”, изреди Караниколов. 

Той бе категоричен, че в момента, в който нередностите бъдат отстранени, лицензът веднага ще бъде възстановен.

Акцията срещу "Емко" идва в момент, когато възможностите на Делян Пеевски да овладее компанията по съдебен път почти се изчерпаха. 

Дали по чисто съвпадение или не - в последно време собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев, бивш служител на "Кинтекс", стана част от героите в периодичните безплатни книжки на медиите около Пеевски, които уж "осветляват" обществеността за това #КОИ са грабителите на държавата

Икономическият министър Караниколов, издигнат от "Атака", но спряган за човек на корпулентния депутат от ДПС, заяви:

"За разлика от другите двама господа - Цветан Василев и Делян Пеевски, познавам Емилиян Гебрев лично. Той е изключителен професионалист в този бранш, но законите трябва да се спазват."