Китайската компания Huawei ще достигне 109 милиарда долара приходи за 2018 г., съобщи Ройтерс. Постижението, което е 21% ръст спрямо 2017 г, е на фона на тежките санкции, наложени от редица държави заради подозренията в шпионаж от страна на технологичния гигант.

САЩ, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия блокираха китайския производител от участие в търгове за 5G мрежи, които са най-големите проекти в момента. Huawei са сред топ-производителите на мрежово оборудване и вече са сключили 26 договора за изграждане на подобни мрежи, но няма да може да получи такива в някои от най-богатите държави в света.

От месеци САЩ и техните съюзници твърдят, че Китай използва оборудването на Huawei, за да шпионира световните сили. В Щатите вече е забранена употребата на техни продукти сред държавната администрация, очаква се да бъде блокирана употребата им и от мобилните оператори.

Това обаче не спира Huawei, които до преди няколко години бяха известни само с много точните си копия на iPhone, да са сред най-успешните производители на смартфони в света. За пръв път през 2018 г. те са продали над 200 милиона устройства.