Празнична елха в самия център на София, в непосредствена близост до църквата "Св. Неделя" се превърна в актуалната ябълка на раздора. Особеното е, че дървото е подарък от Москва. 

А на него светят червени звезди, като някои столичани и потребители на социалните мрежи припознаха в тях петолъчки.

Натрапващата се символика предизвика протести, а руското посолство днес реши да сподели и цитира статия, в която се казва, че "по-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма".

До 13-метровото дърво, дарено от управата на руската столица и сложено с подкрепата на посолството на Москва, бяха поставени табели, които честитят на български и руски език новата година. Коледното дърво грейна на официална церемония на 18 декември в присъствието на руския посланик у нас Анатолий Макаров и зам.-кметът на София Тодор Чобанов. Атмосферата се допълваше от руски Дядо Мраз и Снежанка. Москва за втори път подарява елха на София, каза тогава Чобанов.

 

 

 

 

Няколко дни по-късно "подаръкът за София от Москва" беше допълнително украсена - протестно. Инициативата беше на председателката на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева. С "украсата "се искаше свобода за пленените от руския флот украински моряци след инцидента в Керченския проток. като елхата беше закичена с корабчета в цветовете на украинското знаме - с имена на задържаните украинци.

В историята се включиха други познати актьори - големите приятели на Москва от българското поделение на "Нощните вълци" (наричани още "рокерите на Путин"). Те се похвалиха, че са изчистили украниските листчета от елхата.

И ако предишните акции бяха тип граждански инициативи - повече или по-малко очаквани, то реакцията на руското посолство в София от 26 декември изглежда озадачаваща. Във фейсбук на официалната страница на институцията е споделена статия, озаглавена  "По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма".  Съчинението от малко известното издание class.bg е и надлежно цитирано, за затвърждаване на съдържанието му.