Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма, обяви президентът Румен Радев в предаването „Годината“ на Дарик радио. И причината за това не е самият избор, защото и трите вида предложени машини са добри, а начинът, по който е протекла процедурата, стана ясно от думите му.

Коментарът идва ден, след като излезе доклада на междуведомствената група, разгледала офертите за нови самолети за Военновъздушните сили. Той е внесен в Министерския съвет с предложение да бъдат стартирани преговори със САЩ за американските машини. Другите кандидати са Швеция и Saab с изтребители "Грипен" и Италия с "Eurofighter", но втора употреба. От година ГЕРБ на свой ред обвиняват Радев в лобизъм, но в обратна посока - в полза на "Грипен" за сметка на F-16.

„Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък. Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя. Парламентът вече не контролира кабинета. А напротив, кабинетът прегазва решения на парламента. Виждам също, че изборното законодателство не бе реформирано, машинното гласуване се отлага отново, съдбата на т.нар. втори протокол от СИК, който е обект на изборна манипулация, остава неясна", заяви Радев и посочи, че оттам са намалели и гаранциите да се проведат честни и демократични избори догодина.

 Държавният глава посочи, че предложението България да избере изтребител F-16 е финалът на автокрацията за тази година.

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет – за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор – първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници“, посочи президентът.

По думите на Радев управляващите решили да се правят на демократи в този процес и са катастрофирали. Защото процедурата е започнала по начин, по който се прави по света, но преди да приключи работата на комисията, оценяваща офертите "един наш политик и то от Вашингтон – Цветан Цветанов, вече предопредели избора". Последвало и изявление от премиера Бойко Борисов в същия смисъл.

"Неслучайно в навечерието на празника на Военновъздушните сили аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, допълни още държавният глава. 

Той за пореден път уточни, че не коментира качествата на самолетите - защото и трите самолета покриват напълно нашите изисквания.

"На всички съм летял, пак казвам. Но не е нормално да се произнасяш от тази позиция преди комисията да приключи. Министър-председателят казва, че някакви летци може би някъде някога са му казвали, че F-16 е най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна група?! Защо е този фарс?! Това е вече някаква досадна подробност“, каза Радев.

Той посочи, че това е стил на управление, който „излиза извън контрол“.
 
По същата логика е и например някакъв строителен бос някъде да шушне на министър-председателя, че неговата фирма ще построи най-добре магистралата при най-изгодни условия. И ако са кандидатствали 10 фирми, както става, накрая остава по документи само една. Не знам кой шушне на министър-председателя за самолетите. Да каже той. Някакви летци някъде. Защо беше този целият цирк?“, попита президентът, цитиран от "Дарик"