България да преговаря със САЩ за закупуване на нов изтребител за Военновъздушните сили - това е предложението за решения на Министерския съвет и на Народното събрание в доклада на специалната политико-експертна комисия, която разглежда офертите за самолетите по проекта за инвестиционен разход за превъоръжаване на ВВС.

Офертите са три - на САЩ и "Локхийд Мартин" за нови F-16, на шведската компания "Saab" за нови изтребители "Грипен" и на Италия за употребявани "Eurofighter". Изборът на комисията е американското предложение. Според гласувания от Народното събрание актуализиран проект за инвестиционен разход цената е 1,8 млрд. лв. за 8 изтребителя. Според документацията първите самолети трябва да бъдат доставени до 2 години след подписване на договор.

Докладът на комисията е внесен в Министерския съвет от министрите на отбраната и на икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, съобщиха от военното министерство. Документът е публикуван вече и за обществено обсъждане в правителствения портал strategy.bg.

В проекта за решение на Министерския съвет пише, че предлага на Народното събрание "да възложи на Министерския съвет на Република България да подготви проект на международен договор и проведе преговори с Правителството на Съединените американски щати за придобиване на нов тип боен самолет от Република България".

Следващата точка в проекторешението гласи предложение парламентът "да възложи на министър-председателя на Република България да създаде организация по т. 2, като при изготвяне на проекта на международен договор от българска страна задължително в преговорния екип да участват министърът на отбраната, министърът на икономиката, министърът на външните работи и министърът на финансите на Република България".

"Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16V Block 70 от САЩ, оборудван с последно поколение радар и въоръжение, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. В същото време, в процеса на експлоатация и управление на жизнения цикъл на самолетите ще се елиминира зависимостта на Република България от трети страни. Мотивите за това предложение отговарят на интересите на външната политика и национална сигурност на Република България, както в региона, така и в съюзен формат.", пише на финала на доклада на политико-експертната комисия. 

Въпреки последната констатация в доклада, в частта му с обобщените изводи на комисията на военните експерти от оценката на получените оферти пише следното: 

В резултат на прилагането на Методиката (за избор на оптимален вариант за реализация на проект „Придобиване на нов тип боен самолет" - б.р.), предложението на Швеция за самолет JAS-39 C/D Gripen получава най-висока оценка по критерия с най-голяма тежест в схемата на обобщената оценка – „Оперативна ефективност“, а предложението на САЩ за самолет F-16V Block 70 получава най-висока оценка по критерий „Срок на експлоатация“.

Предложението на Италия за употребяван самолет EF-2000 Eurofighter Tranche 1 получава най-ниски оценки по тези критерии.

Реално експертната група не е дала категорична оценка на двете основни оферти, става ясно от текста, предложен за обсъждане. В него пише:

"Поради факта, че коректното прилагане на Методиката беше възпрепятствано от липсата/непредоставянето на необходимата информация на част от въпросите в RFP, получените оценки не дават възможност за обективно сравнение на оперативната и ценовата ефективност на сравняваните предложения". 

От документа става ясно още, че предложенията на Швеция и Италия са обвързани с отделно сключване на договори с трети страни за пълно оборудване на машините. А цената за това не е включена в предложените оферти. Това отсъства от предложението на САЩ, която е пакетна и в нея влиза всичко. Стойността й обаче не е описана. 

 Друг любопитен момент е, че в проекторешението на Министерския съвет има още една точка. А тя гласи, че правителството може "да разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ при условия на последваща ратификация".

В проекта за превъоръжаване на ВВС има няколко изисквания към кандидат-доставчиците на изтребителите - разсрочена схема на плащане, цена до 1,8 млрд. лева, доставка на първите машини в срок до 2 години след подписването на договора са част от тях. Информацията от последните седмици бе, че цената за F-16 е по-висока от предвидената. Освен това е възможно срокът за доставка да не бъде спазен, както стана ясно от отговори на "Локхийд Мартин" за "Дневник". Под въпрос бе и разсрочената схема за плащане. В последствие от американска страна дадоха заявка, че тези точки могат да бъдат предоговорени при междуправителствени преговори.

Неотдавна вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че докладът за избор на изтребител ще бъде внесен в Министерския съвет през януари. Това обаче се случи още днес - предколедно. Срокът за общественото обсъждане е до 4 януари. 

Преди два дни премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с държавния секретар на САЩ Марк Помпео. От българска страна бе съобщено само, че разговорите са били на тема газ и сигурност. В четвъртък обаче от страна на САЩ обявиха, че в разговорите е ставало дума именно за покупката на изтребители за родните ВВС.