Несъстоялото се машинно гласуване на избори у нас за всички избиратели, което иначе по закон е задължително от 2016 г. насам, но така и не бе въведено, пак няма да го бъде. По волята на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Това ще се случи, ако бъдат приети промените в Изборния кодекс, внесени от депутати от двете партии днес. 

Новото предложение на властта - машинно гласуване да има само в изборни секции, определени с решение на Центалната избирателна комисия. Първото условие - в тези секции да има поне 300 избиратели. Устройства за подаване на бюлетина да има само на територията на страната, но е и в секциите в чужбина, на български плавателни съдове, в лечебни заведения, домове за стари хора и т.н., предлагат депутатите. Нещо повече - към момента по закон (но не и на практика, въпреки съдебни решения по въпроса - б.р.) осигуряването на машинен вот е задължително във всички секции на всички избори след провеждането на президентския вот през 2016 г.

Законът вече бе нарушен от държавата на последните парламентарни избори през 2017 г. и на всички проведени частични избори за кметове оттогава насам. Преди провеждането на изборите за депутати Върховният административен съд задължи ЦИК да организира този вид гласуване за всички избиратели, беше пусната и обществена поръчка, но тя очаквано се провали.

Сега предложението е машинното гласуване да се въвежда поетапно - в не по-малко от 1000 изборни секции, определени от ЦИК. Текст кога тази опция за вот би могла да стане задължителна поне на територията на страната - отсъства.

На практика това означава, че ако ремонтът на Избория кодекс мине - ЦИК до безкрай или поне до нова поправка в текстовете, ще може да обявява машинно гласуване в 1000 секции. На територията на страната на национален вот изборните секции са около 12 000...

Държавна фирма ще прави машините

Държавната фирма "Информационно обслужване" да изработва специализираните устройва за машините, вместо да се търси изпълнител с обществена поръчка, е друга промяна, която са записали депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Компанията ще може да използва подизпълнители, ако реши. Дали това ще е публично - не става ясно от текста на Изборния кодекс.

Заличават феномена "15-15" при преференциите

ГЕРБ и "Обединените патриоти" предлагат още партиите и коалициите вече да се изписват само с наименованията си в бюлетината, но без пореден номер (който сега се получава след жребий в ЦИК), става ясно още от законопроекта. От мотивите пък става ясно каква е целта - да се елиминира феноменът "15-15" при преференциалното гласуване. От въвеждането на преференции за кандидати от листата насам всички формации "страдат" от въпросния феномен - избиратели маркират в бюлетината местата, на които виждат номера на партията в бюлетината и така "погрешка" пренареждат и листата - без да са искали да дадат преференция точно за кандитата, попаднал в листата под същия номер, който е отреден на партията н бюлетината.

Така например евродепутатът от БСП Момчил Неков попадна в Европейския парламент именно заради пренареждане на листата заради подобни грешки.

Електронното гласуване остава в неопределеното бъдеще

Според действащия закон въвеждане на електронно гласуване трябваше да започне от европейските избори през 2019 г. Това обаче ... няма да се случи, дори и системата да е избаротена от ЦИК, тествана и разработена. В проекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" въвеждането на електронно дистанционно гласуване е оставено без срок във времето. И ако в момента в отлагането има някаква логика, защото и въвеждането на електронна идентификация в личните карти се отлоги за най-рано 2020 г., липсата на срокове поставя изобщо под въпрос идеята.