Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЦИК ще обжалва решението на Административен съд-София град за въвеждане на машинно гласуване. Това съобщо говорителят на комисията Александър Андреев след днешното й заседание. Той поясни, че жалбата ще бъде входирана днес и тогава ще станат ясни и мотивите.

В началото на август софийският административен съд постанови, че ЦИК е задължена да въведе машинно гласуване. Делото срещу избирателната комисия заведоха Мартин Димитров и Петър Славов от "Демократична България". Според решението ЦИК трябва да осигури машини за гласуване във всяка секция до февруари 2019 г.

Делото бе заведено в началото на годината, след като на последните парламентарни избори пред 2017 г. държавата така и не спази закона и въпреки че машини за гласуване трябваше да има във всяка секция, такива не бяха осигурени. Преди вота Върховният административен съд също се произнесе, че машинен вот трябва да има във всяка изборна секция.

Министерският съвет тогава отпусна средства, а изборните надзорници обявиха обществена поръчка за доставка на апаратите за вота. Но заради закъснялата процедура беше подадена само една оферта. В крайна сметка търгът се провали, защото фирмата, която кандидатства, не можеше да изпълни заданието. С това се провали и машинният вот - въпреки че наличието му е императивно изискуемо според текстовете на Изборния кодекс.

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

"държавата така и не спази

"държавата така и не спази закона" а то цялата държава е така. Де що има закони всичко се нарушава и остава въпроса тези наши "законотворци" въобще с какво се занимават по цял ден. После се чудим как България е осъдена в Страсбург дори от най-големите психопати.
Емил Станоев's picture
Емил Станоев
Емил Станоев

Това е то ?!

В България дори държавните институции не зачитат законите ! То пък и една държава ? - управлявана главно за взимане на подкупи ( суджуци , евро-проекти и други благини) от тази държавна администрация !

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.