До две години за всички деца в София ще има място в детската градина близо до дома им. Става въпрос за деца над 3-годишна възраст, не за тези, които трябва да посещават ясли - от 10 месеца до 3 години. 

Такова обещание даде столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес посети разширената детска градина № 160 в кв. "Драгалевци".

"Тази година в София завършихме 5 нови сгради на детски градини, като остава да отворим само тази в район "Красно село". През 2019 година сме планирали строителство на 10 нови сгради. Целта ни е до 2 години всяко дете над 3 години да има място в детска градина близо до мястото, на което живее", отчете Фандъкова.

По думите ѝ най-важен бил етапът на предучилищната възраст  (трета и четвърта група в детската градина - б.р.) и затова усилията били насочени към децата в градинска възраст.

Тя отчете още, че за последните 10 години са били построени над 90 нови сгради на детски градини и разкрити съответно над 16 000 нови места.

"На този етап наш приоритет е разширяването на местата в яслените групи. Тази година инвестираме 18 млн. лв. в строителство и модернизация на детски градини и училища", заяви още столичният кмет и специално за градината в "Драгалевци" се похвали, че вече се посещава от 285 деца, а за целия район "Витоша" за пет години били изградени пет нови сгради.

Най-много не достигат местата в четири столични района - "Триадица", "Красно село", "Витоша", "Лозенец" и "Овча купел". Проблем е, че свободни места има - но те са в периферни квартали и родителите се виждат в невъзможност да запишат децата си там.

Най-голям е недостигът за яслените групи. Така през тази година около 5000 деца на възраст до 3 години останаха извън системата на държавните ясли. Около 2000 чакат за градина.

"Независимо от увеличаващия се брой деца в София ние успяхме да се погрижим и наистина майките да бъдат спокойни за децата си", посочва Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус".