Уволнения, обезщетения за децата, останали извън детските градини, и план за строителство на нови по квартали. Това поискаха на протест пред Столичната община днес от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Над 5000 деца останаха извън яслите и детските градини в София и тази година след първо класиране. 

Недоволните родители поискаха да бъдат отстранени от длъжност шефът на дирекция "Образование" Мария Минчева и главният експерт в дирекцията Ирена Николова, защото години наред не са установили масовите нарушения в системата на детските градини.

Заради скандали със записването на деца по "втория начин" - като хронично болни, Столичната община промени тази пролет правилата за прием и намали броя на децата в яслените групи - от 25 на 20. Преди време заместник-кметът на София Тодор Чобанов съобщи, че това е създало допълнителен недостиг от около 1000-1500 места.

Кметът на София Йорданка Фандъкова определи днешния протест като политически - въпреки декларираната от гражданската инициатива позиция, че не симпатизират на нито една политическа сила, предаде БНР.

Организаторът на протеста Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система поиска парите за нови детски градини и училища да бъдат заложени още в бюджета за 2019 г.

"Следващото ни искане е пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в 1-ви клас", каза преди протеста Николов.

Иска се още да бъдат назначени помощник-възпитатели в групите на яслите и градините, където броят на децата е по-голям от установения, с наредба на просветното министерство.

"Нямам никакъв повод да искам оставката на когото и да било от колегите ми. Прокуратура и полиция проверяват всички сигнали, включително от г-н Николов", коментира кметът на София. Фандъкова пак каза, че за последните 9 години са построени 90 нови детски градини, за което са инвестирани 180 милиона лева.

След среща общинари и протестиращи се разбраха да работят съвместно за разрешаването на проблема.

"На този етап няма да предвиждаме нови протести. Радваме се, че от общината поне признаха, че има нужда от строителство, което до този момент под някаква форма беше отричано", заяви Васил Николов. 

В интервю за БНР заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов заяви:

"Действително има проблеми при приема на деца в детските градини. Те са свързани със сложността на различни нормативи, които се прилагат. Например Законът за училищното и предучилищното образование изрично казва, че децата с хронични заболявания следва да бъдат подкрепяни, което, разбира се, няма как да става, ако те не са приети. По тази причина от много години за тях действа един облекчен режим, но същевременно в никой закон не се казва кои са тези категории деца и от кои заболявания страдат и доколкото директорите са длъжни, като всички служебни лица, да изпълняват законите. Те се приемат с документи от лекари, от лекарски комисии, с ТЕЛК, с диагнози с медицинска документация и няма как да се сърдим на един или друг директор, ако това, което му е подадено като медицинска документация, не е докрай прецизно. Столичната община неведнъж е писала до РЗИ с искане да се дефинира този списък и междувременно от година и половина приемаме всичк деца - болни, здрави, през електронната система, която е първата по рода си в България."

Чобанов обясни, че в момента общината обмисля изграждането на нови детски градини и разширяване на съществуващи такива в южните части на София. Според него всички твърдения на протестиращите по отношение на двама от служителите на Столичната община не се потвърждават:

"Така че няма как да уволним и да изгоним някой, защото на някой това му се струва правилен подход."