Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Писмената кореспонденция между председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за начина, по който е бил "поканен" Панов в сградата на Комисията, за да дава обяснения за имотната си декларация, продължава.

След като Панов отказа "да отиде на килимчето" с аргумента, че не е редовно призован, днес от звеното на Пламен Георгиев разпратиха до медиите своята позиция.

Става въпрос за проверка срещу Панов, стартирана с основанието, че той не подаде имуществена декларация в Сметната палата, а в Инспектората на ВСС. За последното тече дело, в което Панов обжалва наложената му глоба от бившата Сметна палата, сега част от новата мегаантикорупционна комисия.

Както Клуб Z писа, миналата сряда на заместничката на Панов във ВКС Павлина Панова е било връчано писмо от КПКОНПИ, с което председателят на съда трябва да се яви днес, понеделник, в 10 ч. в сградата на комисията. Според думите на Панов на заместничката му е било обяснено "устно" и "изрично", че писмото е адресирано до него в качеството му на председател на ВКС. Самият Панов е бил в командировка в този ден.

За него обаче "призовката" е нередовна. Според Панов цитираните от КПКОНПИ норми "не предвиждат хипотезата за призоваване на председател на съдебна институция".

"Недопустимо е един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата", посочи председателят на ВКС, с което на практика отказа да се яви днес в 10 ч. пред КПКОНПИ.

От комисията обаче обвиняват председателя на ВКС, че се опитва да се постави "извън закона", криейки се зад поста си. 

"Г-н Панов е поканен в лично качество на служебния му адрес съгласно разпоредбите на процесуалните закони", се твърди в позицията до медиите.

Оттам посочват, че законът, по който работят, не прави разграничение в служебното качество на гражданите. 

"КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, и председателят на ВКС е упоменат на първо място (в списъка по закон)", посочват от КПКОНПИ.

От позицията им става ясно още, че по отношение на магистратите законът прави разграничение на органа, пред когото те подават декларации за имущество и който прави проверки за конфликт на интереси, но не и по отношение на проверките за корупционно поведение. Т.е. Комисията търси такова при Панов. "На базата на тези разпоредби до момента органите на КПКОНПИ са вземали обяснения от магистрати", казват още хората на Пламен Георгиев.

И посочват в заключение:

"КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите."

Коментари

 's picture

Kovatz

Хайде сега!

А КПКОНПИ нв се ли поставя извън закона?

Пълен текст:

Г-н Лозан Панов е поканен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за вземане на обяснения във връзка с ревизионен акт от Националната агенция за приходите (НАП) на базата на законовите правомощия на Комисията да прави проверка за потенциални корупционни действия на лица, заемащи висши държавни длъжности. Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адрес, съгласно разпоредбите на процесуалните закони. В правомощията на КПКОНПИ е да взема обяснения от граждани във връзка с противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Това е предвидено както в чл.104, ал.1, т.5 (противодействие на корупцията), така и в чл.114, ал.2, т.2 (незаконно придобито имущество) от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ). При осъществяване на тези правомощия на Комисията, законът не прави разграничение в служебното качество на гражданите. Нещо повече, ЗПКОНПИ изрично посочва, че КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, изредени в чл.6, ал.1 и председателят на ВКС е упоменат на първо място в т.7 на посочената алинея. Както става ясно от чл.6, ал.2, по отношение на магистратите ЗПКОНПИ прави разграничение на органа, пред когото те подават декларации за имущество и който прави проверки за конфликт на интереси, но не и по отношение на проверките за корупционно поведение. На базата на тези разпоредби до момента органите на КПКОНПИ са вземали обяснения от магистрати. КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите.

Драги,кой ти попълва

Драги,кой ти попълва данъчната декларация?

Още по-драги,защо не прочетеш

Още по-драги,защо не прочетеш какво е станало в съда? Там Председателят на ВКС е обосновал действията си.

призоваването

Началникът на съдебната власт е в качество на гражданин само вкъщи. Като го призовават на работното му място,призовават всички видове съдилища. Данъчната декларация е на всеки гражданин,т. е. за всякакви приходи и разходи,които не винаги са само от упражняваната професия. Аман от злонамерени негрАмотници!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.