Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

КПКОНПИ в лицето на зам.-председателя си Антон Славчев опита да призове за обяснения председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Дори великодушно са му посочени за контакт телефоните на някой си специален агент Стоян Петков и главен агент Мартин Несторов.

Става въпрос за проверка срещу Панов, най-вероятно стартирана на основание факта, че той не подаде имуществена декларация в Сметната палата, а в Инспектората на ВСС.

За последното тече дело, в което Панов обжалва наложената му глоба от бившата Сметна палата, сега част от новата мегаантикорупционна комисия.

Комисията опитва да нареди на председателя на ВКС да се яви на основание член 41, ал. 1 от правилника за дейността на КПКОНПИ, който гласи, че "служителите... могат да призовават в служебни помещения граждани за изпълнение на определените им по закон функции и правомощия, като писмено уведомяват гражданите за призоваването".

Панов според служителите трябва да се яви на третия етаж на бул. "Черни връх" днес в 10.00 ч.

Ръководителят на ВКС написа на КПКОНПИ, че поканата да се яви за даване на обяснения в качеството му на председател на ВКС грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите, поясняват от пресслужбата на ВКС.

Той е призован в негово отсъствие, става ясно още на 7 ноември, като на зам.-председателя на съда и бъдещ конституционен съдия Павлина Панова е връчено въпросното писмо от трима служители на комисията. В него ясно пише, че Панов е призован в качеството му на председател на ВКС.

В писмо, изпратено от председателя на ВКС до председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, пише още:

„Член 41, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и на нейната администрация и чл. 104, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ регламентират призоваването и вземането на обяснения от граждани. Цитираните норми не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.  С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на  съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата.“

Коментари

предозиране

ГЕРБ не усеща ли, че прекаляването на ползването на бухалките "КОНПИ" и "прокуратура" срещу неудобните им, почва да им се връща?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

мазната

муцуна от дясно не се престарава, той изпълнява нареждане. Войник на партията.

какво дясно?

Не би могъл да е на такава СЛУЖБА, ако не ебил чле на БСП. Или както казват в ГЕРБ - "всички сме били комунисти преди".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.