Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Лихвите по ипотечните кредити са останали почти без промяна през юли, въпреки влизането в сила на нови изисквания към тях, показва статистиката на БНБ.

Според промените в Закона за потребителския кредит, които влязоха в сила от 23 юли, банките трябва да дават възможност за предсрочно погасяване на кредитите без такса. Освен това трябваше да премахнат и всички такси, свързани с обслужването и усвояването на кредитите. 

Какво показват данните? Все пак, трябва да се обърне внимание, че новите правила са действали реално само при отпуснатите през последната седмица на юли кредити. Така че реално данните за август, които ще бъдат обявени през септември, ще дадат по-голяма яснота за ефекта от законовите промени.

При домакинствата отпуснатите прз юли жилищни кредити в левове са средно със 7,18% годишен процент на разходите (ГПР). За сравнение, през юни са били със 7,36% ГПР. При потребителските кредити понижението е още по-малко - от 12,43 на 12,40 ГПР.

Тенденциите на спад при лихвите - както по кредити, така и по депозити, се наблюдават през последната година.

През юли средните годишни лихви по новооткрит срочен депозит са били 3,19% при 4,01% година по-рано и 3,36% през юни.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.