Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е обвинен, че си е затворил очите и е позволил по-леки наказания заради тежък скандал с уредени мачове в турския футбол, датиращ от 2011 г., съобщава в. "Гардиън". По това време швейцарецът е генерален секретар на УЕФА.

"Фенербахче" става шампион на южната ни съседка за 2011 г. с по-добра голова разлика пред "Трабзонспор". Месеци по-късно 36-има шефове, треньори и футболисти са обвинени в уреждане на мачове.

Сред тях е президентът на "фенерите" Азиз Йълдъръм, осъден на 6 години затвор. Междувременно клубът е наказан две години да не играе в европейските клубни турнири, но Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана намалява санкцията на УЕФА, така "Фенербахче" не участва в Шампионската лига само един сезон.

"Гардиън" се е сдобил с интересна кореспонденция по и-мейл между Инфантино и Турската футболна федерация (ТФФ).

През януари 2012 г. генералният секретар на ТФФ г-жа Ебру Кьоксал пита Инфантино в писмо дали може да "отстъпи" от собствения си дисциплинарен правилник и наложи на "Фенербахче" по-леки наказания от предвидените.

А именно: вместо да извади "Фенербахче" от елитната лига (както "Ювентус" в Италия преди години за същото провинение), само да отнеме титлата на клуба, да му вземе 12 точки от актива, да наложи финансова санкция и да го лиши от участие в Шампионската лига. 

Конкретният въпрос към Инфантино е дали това ще наруши правилата на УЕФА.

Гологлавият шеф отговаря, че нарушение няма. Той допълва, че така предложените наказания са "разумни, съгласувани и уместни".

Така президентът на ТФФ Мехмед Али Айдънлар публично обявява, че е постигнато споразумение с УЕФА. Ако "Фенербахче" бъде изваден от елита, това ще удари финансово всички клубове там, тъй като ще доведе до намаляване постъпленията от телевизионни права. Няма обаче да се стига дотам.

Междувременно грандът от Истанбул дори не се разделя с титлата си от 2011 г. Повече от 6 години по-късно "Фенербахче" още се води шампион на Турция за сезон 2010-2011.

Пред "Гардиън" адвокатът на "Трабзонспор" Ердем Егемен казва, че по този повод клубът все още търси правата си. Плюс това, че по правилника на ТФФ (който съответства на всички официални документи на УЕФА) "Фенербахче" е трябвало да бъде изваден от групата.

На запитване на английския вестник говорител на Мишел Платини, тогава президент на УЕФА, отговаря, че с казуса се е занимавал Джани Инфантино, а французинът не е бил в течение на скандала.

В писмо Инфантино пък не дава конкретен отговор дали правилата на УЕФА са били нарушени. А заявява, че УЕФА е водила по това време битка с уредените мачове и в случая с Турция санкциите са били адекватни и справедливи.

За УЕФА също няма скандал по отношение на кореспонденцията между Инфантино и турската футболна федерация. Нито за наложените наказания.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.