Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Който произежда или държи с цел разпространение алкохол или тютюневи изделия без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация се наказва лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв. Това е записано в промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Според друг текст от промените който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, за които се знае или предполага, че са предназначени или са послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия се наказва с лишаване от свобода до три години.

С тези промени се създава възможност за преследване и превенция на нелегалното производство и разпространение на акцизни стоки, обясняват в мотивите си вносителите. С преходните разпоредби в закона за тютюневите изделия се записва, че се създава регистър на лицата, които извършват внос на машини за производство на тютюневи изделия.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров бе в парламента, където запозна депутатите с нелегалното производствто на цигари. Тогава той призна, че в България съществува огромен вторичен пазар за производство на машини за цигари.

Според Цацаров този пазар е напълно безконтролен и трябва да се помисли за създаването на регистрационен или лицензионен режим за производство на такава техника. Той предложи в законодателството да се въведе наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за производство.

Цацаров каза още, че разследване е установило, че машини, произведени в България, са били транспортирани и в чужбина. У нас имало сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.