Депутатите спешно подхващат изменения в Наказателния кодекс (НК), след като стана ясно, че производството на акцизни стоки без бандерол… не е престъпление.

Този нелеп пропуск в НК излезе наяве след ареста на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, при акцията срещу когото бе разкрит нелегален цех за производството на цигари без бандерол. За липсата на текст в кодекса обяви лично главният прокурор Сотир Цацаров при изслушването си в четвъртък в парламентарната комисия за борба с контрабандата.

Така и не стана ясно защо производството на алкохол и цигари без бандерол не е инкриминирано през годините. Но председателят на комисията Емил Димитров-Ревизоро даде заявка, че започват спешни изменения в НК.

По сега действащото законодателство се преследва "държането" и "продажбата" на акцизни стоки без бандерол. За "производство" и "приготовление" не се споменава.

"Започваме работа спешно, като тук не става въпрос за това коя парламентарна група да е вносител на измененията. Ще поискаме водеща комисия да е правната, а тази за борба с контрабандата и икономическата ще са подпомагащи", коментира пред Клуб Z Ревизоро.

По думите му трябва много да се внимава и с пропорционалността на наказанието спрямо деянието, за да не се окаже, че някой любител на домашно произведената на село ракия ще попадне под същите удари на закона като производителя на голямо количество алкохол без бандерол.

Емил Димитров има идея и всички машини, които може да се използват за нелегално производство на цигари да минават през регистрационен режим.

"Може да кажеш, че чушки ще пакетираш и в действителност да е така, но ще трябва да регистрираш машините. Идеята е да е като с шофьорската книжка – може да имаш кола, да си изкарал курс, но ако не можеш да предоставиш книжка – да попадаш под ударите на закона", предлага депутатът от Обединени патриоти.