"Контрабандата на цигарите ще падне до 6% тази седмица".

Прогнозата е на премиера Бойко Борисов и е била споделена по време на връчванеto на наградите „Икономика на светло“ за 2017 г. от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), предаде „Фокус“. А базата, на която я направи - оценката на браншовата организация за свиване на сивата икономика. 

Борисов обвини опозицията, че с води акция "пречупване" с фалшиви новини срещу управлението. Но се зарече, че "няма да им се дадем изобщо този път". 

„Много лесно се говори. Много глупости се изговарят. И това като се прави ежедневно, хората започват да вярват. Ето ги безапелационните данни. По време на служебния кабинет на БСП само за 2 месеца и половина – 120 млн. лева по-малко в митниците. Когато някой се прави на по-почтен от папата – да погледне данните“, посочи Бойко Борисов - „Полагаме огромни усилия и боят по контрабандата няма да го изпуснем. Виждате издиханията и яростната агресия на опозицията със жълти новини. Акция "пречупване" се казва, а няма изобщо да им се дадем този път. Аз го обещавам", допълни премиерът, цитиран от "Фокус". 

Той изрази надежда, че и медиите ще представят данните, че по време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна, а щом дойде правителство на ГЕРБ, начело със сачия Борисов, изсветлява икономиката.

„Това означава повече приходи в бюджета, повече пенсии, заплати. Повече средства за заплати, тъмничари, за БАН, за университетите, за животновъдите, за инфраструктурата, за Великденски и Коледни надбавки“, заяви премиерът - „Това е изключително важно и обективно измерено от моите политически противници“, каза още той. 

Борисов изтъкна, цитиран от БТА,, че само за една година има с нови десет процента изсветляване на сивата икономика и отново акцентира, че това са обективни данни, измерени, по думите му, от неговите политически противници. Той посочи, че това означава повече приходи в бюджета и съответно средства за редица сектори,