Близо 3 месеца преди Коледа премиерът Бойко Борисов отвори торбата с подаръците - на разговор със синдикатите обеща по-висок таван на пенсиите от 1 юли догодина, а на среща със Светия синод - заплатите на духовниците от всички вероизповедания да станат колкото учителските, а за тях ще плаща държавният бюджет. 

До края на октомври законопроектът за бюджет 2019 трябва да бъде внесен в Народното събрание. Наскоро премиерът обяви и 10-процентно увеличение на заплатите на държавните служители от догодина.

За какво се разбраха профсъюзи и министър-председател

От 1 юли таванът на пенсиите ще се увеличи до 1200 лева. Министърът на финансите Владислав Горанов обясни, че промяната ще е в сила за всички пенсии, с което отпада предложението за премахване на тавана на новоотпуснатите пенсии.

"Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на база на целия осигурителен живот на съответния гражданин", каза Горанов.

Освен това от 2019 г.  е договорено, че от догодина ще има увеличение с 50% на парите от бюджета за енергийно бедните. В момента такива помощи получават около 240 000 души в България. Близо 40% от потребителите в България не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, защото са енергийно бедни, стана ясно на конференция на Министерството на икономиката през март т.г. 

Все още се обсъждат вариантите как предвидените допълнителни средства да бъдат разпределени - като увеличение на сумите за хората, които сега получават помощ като енергийно бедни, или чрез разширяване на критериите за получаване на такава държавна помощ, за да може да обхване повече хора. 

“50% от досегашните заложени в бюджета за настоящата година, което по груби сметки, наши поне, прави някъде малко над 40 милиона лева", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатите и правителството са се разбрали да сформират работна група, която да изработи по-справедлив начин за оценка на работата на хората, заети в бюджетната сфера. Така обещаното увеличение с 10% на средствата за техните възнаграждения ще се разпределя според положения труд, обясни Пламен Димитров.

Бойко Борисов и синодалните старци

Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това обещание пък даде Бойко Борисов след среща в Светия синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията.

В становище, разпространено вчера, Светият синод заяви, че идеите, развити във внесените законопроекти, не са обсъждани предварително със Светия синод на БПЦ-БП.

"Законопроекти, които засягат фундамента на вероизповеданията в България и отношенията с държавата, по необходимост следва да бъдат предложени за широка обществена дискусия или най-малко с вероизповеданията преди внасянето им в Народното събрание", пише в разпространеното им становище.

Борисов заяви, че е постигнато съгласие законопроектите да не бъдат изтеглени.

"Но между първо и второ четене през тези близо 20 дни с работната група, в която още днес се включват петима митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив", съобщи премиерът.

"...Неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал", коментира Борисов. Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н., допълни той и благодари на патриарха и на светите отци.

"До един владиците оценяват това, което досега сме правили. Освен благодарности друго не получаваме, защото действително много е направено. Имаме още две покани за 15-и и 17-и. Семинарията е готова. Последното крило на Троянския манастир е готово...“, изброи Борисов.

Премиерът заяви още, че църквата, както и преди, ще си получава доходите от дарения, продажба на свещи и др. и никой не е мислил тези средства "да им ги взема, събира, проверява и т.н." В Светия синод се притесняваха, че даренията и финансите на вероизповеданията у нас ще бъдат контролирани. Бойко Борисов увери митрополитите:

"Това, което държавата дава, целево, по еврофондове и директно от бюджета, разбира се, че ние ще му осъществяваме контрол и те нямат нищо против това."

Ще бъде въведен минимален праг на анонимните дарения от 15 милиона лева, които трябва да бъдат проверявани, за да се ограничи зависимостта на вероизповеданията от външни сили. 

До момента мюсюлманското вероизповедание у нас се издържа от турския Дианет (турската Дирекция на вероизповеданията, б.р.).

Намерихме консенсусно решение и се надяваме нашите бележки да бъдат взети под внимание, каза митрополит Антоний. Назначена е експертна група, която да обсъди проектозакона с парламентарните групи, каза още той. 

Народният представител Искрен Веселинов, който заедно с Цветан Цветанов (ГЕРБ) и Йордан Цонев (ДПС), присъстваха на срещата посочи, че в законопроекта за вероизповеданията на Обединени патриоти има разписани подробни правила, които са в интерес на националната сигурност.

Каквато и част от нашите предложения да минат, това ще е голям прогрес. Дори само да бъде приета идеята пред всеки храм да има български трибагреник, това няма да е малка победа, каза Веселинов.