От 2019 г. Българската банка за развитие (ББР) ще развива дейност като бизнес ангел - инвеститори, подкрепящи с инвестиции предприемачи в ранния етап на бизнеса им.

ББР регистрира Фонд за капиталови инвестиции - "в изпълнение на мисията си за подкрепа на българския бизнес и стратегията си за периода 2017-2020 г.", уверяват от единствената държавна банка в прессъобщение.

Дружеството е с капитал 65 млн. лева и ще участва в капитала на малки, средни и стартиращи предприятия с цел повишаване конкурентоспособността на бизнеса, осигуряване на пари за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет и др.

Фондът ще може да инвестира в едно предприятие не повече от 10% от собствения си капитал, или 6 млн. лева, придобивайки максимум 34 на сто от капитала на търговското дружество - контролен дял.

Приоритетно ще се финансират малки и средни фирми във фаза на растеж, стартиращи предприемачи, социални предприятия, иновации.

Фондът ще предоставя също консултантски услуги за капиталовата структура на малките и средните предприятия и възможностите за инвестиции. 

От ББР цитират данни на Европейския инвестиционен фонд, според които у нас, както и в цяла Европа, доминират сделките в ранните сегменти при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж.

Чрез новото си дружество, което ще заработи в началото на следващата година, Българската банка за развитие ще разполага с още един инструмент за подкрепа на българския бизнес и изпълнение на мандата си за запълване на пазарен недостиг, се посочва в съобщението.

Бившата Насърчителна

Създадената през 1999 г. като Насърчителна банка, ББР подкрепя различни бизнеси у нас - съгласувано с властта, тъй като неин принципал е Министерството на финансите. Преди три години с промяна в устава, инициирана именно от МФ, бе създадена опцията ББР да рефинансира дружества с лоши кредити. 

Основният мотив е да се помогне на бизнеси, които могат да бъдат оздравени, за да се запазят работни места и производствен потенциал. През ББР беше осъществена мегаидеята на ГЕРБ за санирането.

Съгласно устава на ББР на едно лице или икономическа група може да се отпускат максимум до 67 милиона лева кредити - до 10% от собствения капитал на банката. 

По време на правителството на тройната коалиция 120 милиона лева от ББР изтекоха в БДЖ. Отпускаха се и кредити, като например едни 4 милиона евро на регистрирана от украинци фирма в България за строителство на комплекс край Поморие. "Рич Деди бийч ризорт енд СПА", рекламиран за "звезди от Мосфилм", замръзна на груб строеж.

През 2011 г., вече при първия кабинет на Бойко Борисов, фирмите за чистене около "Титан интернешънъл холдинг", получиха чрез цесия 10-12 млн. лева от БББ. Прехвърлени бяха дълговете за чистота на 15-16 общини, сред които София, Кърджали, Смолян, Видин, Хасково, Бургас и др. "Чистачите" получиха парите си, за да се разплатят с кредитори и доставчици, а общините трябваше да върнат сумите на банката, след като имат постъпления от местни данъци и такси.

През 2015 г., при втория кабинет на Бойко Борисов, се оказа, че ББР е дала гаранции за кредити или е отпуснала кредити на компании от кръга на депутата от ДПС Делян Пеевски за милиони евро. Най-облажили се бяха "Булгартабак" и "Водстрой 98".