Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изпълнителният директор на единствената държавна банка у нас Българската банка за развитие е поредният българин, чието име изплува от аферата Досиетата "Панама", съобщи "24 часа".

За разлика от останалите нашенци, чиито имена бяха огласени досега, Балев единствен е класифициран като PEP - Politically Exposed Person (човек на важна публична позиция).

Според Досиетата "Панама" банкерът Балев е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако.

“Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”, казва Балев пред “24 часа”.

От вестника обясняват, че името на Балев и свързаната с него офшорка им е било споделено от френски журналисти, които също работят по документите на "Мосак Фонсека". Причината затова е, че държавният мениджър е използвал адрес в Монако при регистрирането на фирмата.

13,3-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро. Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне.

Скоро след продажбата името на яхтата става Grace. С цел регистрацията и менажирането ѝ през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

При регистрирането на плавателния съд банкерът е предоставил българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища. Пред "24 часа" Балев лаконично обяснява:

“Жилището е наето”.

Балев бе назначен за изпълнителен директор на ББР през 2013 г. по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. След сформирането на второто правителство на Бойко Борисов той запази поста си в ръководството на единствената държавна банка.

В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, казва Балев пред “24 часа”.

Банкерът твърди и че в момента яхтата Grace се продава. Поддръжката на плавателния съд му струвала прекалено много пари.

Ключови думи

Коментари

Кариерата му обаче поражда въпрос – не е ли назначението му начело на Банката за развитие нарушение на Закона за кредитните институции? Член 11, алинея 2 от него гласи: Член на управителен съвет, на съвет на директорите, както и прокурист… може да бъде лице, което… притежава достатъчни за съответното образование квалификация и професионален опит в банковата дейност, а всяко от лицата по чл. 10, ал. 1 (касае лицата, които управляват банката) -… да е работило най-малко 5 години на длъжност с ръководни функции в банка или в сравнимо с банка дружество или институция, съобразно критерии, определени от БНБ. Кога и къде Билян Балев е ръководил банка в продължение на 5 години? Това не става ясно от фактите, които са известни в неговата биография.

Милко Калев Балев

Балев е казионен лакей или казано по друг начин-"дялан камък".Такива по комунистическо бяха утвърдени партийни функционери,пропагандисти и прочие лаладжии.Пращаха ги ту в икономиката,ту във финансите,после-във вестниците,пропагандата и т.н.Балев е част от новата номенклатура-създадена от наследниците на Живковата олигархия-кръгът "Правешка баница".

denim58

Същата тази банка, отпускаше в нарушение, кредити на фирми близки до Пеевски. ББР би трябвало да отпуска кредити за малкия и средния бизнес, което не се отнася до фирмите близки до Пеевски

Горанов-оттегляй!

отчетност

Защо да го оттегля-нали са от един дол дренки? А и ако Балев се отчита редовно.

анонимен

На снимката ми изглежда на герой от ,,Кръстникът".

Johnny Long USA

То пък много скъпа тая яхта, по скоро лодка. Че и шум вдигат. Оставете човека да си живее живота!

dobroutro

Да го оплачеш - "Поддръжката на плавателния съд му струвала прекалено много пари". Наглец. А прокуратурата?

лимпида

уволнениеее!

Радев

Оправно момче е Билянчо. С него се знаем още от далечната 1992-93 г., когато правеше "Плюс-минус".

явно от 24 часа са оставили по-скандалните за накрая

осведомен

Вижте и офшорката Праймлайф корпорейшън.Регистрирана е в Панама на адреса на "Мосак..." И там има интересни неща....

Панама

Чрез тази офшорка се източва фонд Имоти АДСИЦ.Но прокуратурата не е нзила още мерки.

Правешка баница

У нас мошениците не се закачат,а се оставят да правят далавери,стига да са послушни и да се отчитат.така се държат изкъсо.Стар комунистически трик.

Има ли данъчни да попитат този неуспял журналист платил ли е данъци върху тези 650хил.евро и платил ли е данъци върху парите за поддръжка? Тя много лесна работата, но някой подчинен на Горанов трябва да я свърши. А това вече е проблем.

Измет Кяров

Този наистина е неуспял журналист,тоест некадърник.Но пък е успешен кариерист,умее да си пуска езика по някои особени части на началниците и на олигархията,която обслужва.Истински претендент- измежду много други- за приза "Измекяр на републиката".

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.