Изпълнителният директор на единствената държавна банка у нас Българската банка за развитие е поредният българин, чието име изплува от аферата Досиетата "Панама", съобщи "24 часа".

За разлика от останалите нашенци, чиито имена бяха огласени досега, Балев единствен е класифициран като PEP - Politically Exposed Person (човек на важна публична позиция).

Според Досиетата "Панама" банкерът Балев е регистрирал миналата година офшорка на Британските Вирджински острови, за да менажира яхта в Монако.

“Да, така е, но лодката вече е в процес на продажба. Има предварителен договор и до месец сделката вероятно ще бъде финализирана”, казва Балев пред “24 часа”.

От вестника обясняват, че името на Балев и свързаната с него офшорка им е било споделено от френски журналисти, които също работят по документите на "Мосак Фонсека". Причината затова е, че държавният мениджър е използвал адрес в Монако при регистрирането на фирмата.

13,3-метровата яхта е купена на лизинг през януари 2015 г. Според договора цената на морския съд била 650 000 евро. Преди сделката лодката се намирала на пристанище в Хърватия, наричала се е “Анто Мария” и плавала под флага на Сиера Леоне.

Скоро след продажбата името на яхтата става Grace. С цел регистрацията и менажирането ѝ през април 2015 г. на Британските Вирджински острови е регистрирана фирма, наречена Finco Grace LTD. В искането за създаването на новата фирма, направено чрез посредническа агенция в Монако, се обяснява, че яхтата, която фирмата трябва да менажира, ще е за частно ползване и ще бъде базирана главно в Монако.

При регистрирането на плавателния съд банкерът е предоставил българска лична карта и адрес в Монако на един от централните крайбрежни булеварди - “Луи II”, до едно от яхтените пристанища. Пред "24 часа" Балев лаконично обяснява:

“Жилището е наето”.

Балев бе назначен за изпълнителен директор на ББР през 2013 г. по време на управлението на правителството на Пламен Орешарски. След сформирането на второто правителство на Бойко Борисов той запази поста си в ръководството на единствената държавна банка.

В декларацията си пред Сметната палата при встъпването си в длъжност декларира, че притежава 99 на сто от базираната в Лондон “Фининвест”. Според публично достъпните фирмени регистри във Великобритания собствеността на компанията се дели между него и съпругата му Гергана Дрянкова.

“В тазгодишната си декларация пред Сметната палата съм декларирал и Finco Grace”, казва Балев пред “24 часа”.

Банкерът твърди и че в момента яхтата Grace се продава. Поддръжката на плавателния съд му струвала прекалено много пари.