Плочите пред храма "Свети Седмочисленици" крещят по същия просташки начин като фаянсовите плочки за баня във фонтана в Морската градина във Варна и яркосинята блажна боя по парапета; като "съблечените" от патината си статуи на Любомир Далчев във фонтана на площад "Батенберг" в Русе; като ерзац реставрацията на Яйлата; като тухлите на Ларгото, глуповатия и панаирджийски атракцион край Леденика и... Абе, много са.

 
Тези проекти си приличат. Почти всички, както и настилката пред старата софийска църква, са правени с европейски средства от една и съща програма - Оперативна програма "Регионално развитие" - 2007-2013. За бутафорията "български крепости", направени "от картон и сирене", по определението на британска медия, българските власти са усвоили близо 300 милиона евро през годините, когато в МРРБ се смениха няколко министри.
 
От нейния наследник "Региони в растеж" 2014-2020 г. се плащат на "Джи Пи Груп" 24 милиона лева за ремонтите в столичния център, в т.ч. настилката пред църквата и по "Графа". Вярва ли някой на председателя на Столичния общински съвет, който казва, че Столична община може да наложи санкции до 6 милиона лева на "Джи Пи Груп"...
 

Тази буря ще е отминала още преди да пуснат парното в София. Друга "новина" ще ни сполети - и така както акциите на прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев и Миньо Стайков измиха кръвта от пътя край Своге, така и хейтът ще се канализира в друга траншея. Съобщението за още един починал в резултат на катастрофата след дълго лечение в болница - и общо 19 жертви, не съживи скандала за пътя край Своге и въпросите, които би следвало не да забравяме - качествен ли е пътят, ами останалите пътища?

Дали този скандал няма да изяде главата на кмета Йорданка Фандъкова? Не и на ГЕРБ. Едва ли и на Фандъкова. Публична тайна е, че няма да се кандидатира за местните избори догодина и ГЕРБ търсят млад, енергичен човек, който не е изхабено от последните години политическо лице. Из-нена-да!

1. Скандалът потвърди дефицитите - липсват визионери, липсват урбанисти в управлението. Липсват професионалисти - като се почне от строителните работници, които вършат работата по "Графа", мине се през "шефчетата" им и се стигне до ония, които топлят столовете на "Московска" 33. 

2. И смислена опозиция липсва. Опозицията е повече креслива, отколкото експертна, повече ефектна, отколкото ефективна. От БСП поискаха оставката на Фандъкова, но заобиколиха темата за "Джи Пи Груп", вменявайки вина само на столичния кмет, защото "според договора изпълнителят се задължава да изпълнява всички нареждания на възложителя". (Дали защото съпругът на Корнелия Нинова работи в "Лукойл България" или поради други комплексни причини...). 

3. ГЕРБ няма да пусне София. Не само защото бюджетът на столицата е 1.43 млрд. лева. В София, освен че живее близо едно трета от България, са съсредоточени и институциите на изпълнителната власт - министерства, агенции, както и комисии и др.

В тях работят предимно хора, назначени от Партията-водителка, а на тези хора премиерът Бойко Борисов обеща догодина 10 процента ръст на заплатите. И още може да им обещае - годината не е завършила. София е символна за ГЕРБ - оттук Борисов щурмува изпълнителната власт. В София се получават и най-високите заплати в страната, безработицата е най-ниска и потреблението най-високо, а инвеститорите също я предпочитат.

Ефектът от натрупаната умора и поизхабяване на имиджа от три мандата управление може да се отрази само в броя съветници, които ГЕРБ ще има в Столичния общински съвет. На изборите през 2015 г. един не достигна на ГЕРБ, за да има пълно мнозинство в СОС - 30 от 61. Но пък имат подръка Патриоти.

4. През годините в София е имало много поводи за гняв и недоволство, но след порядъчна доза възмущение всички те са заглъхвали, а проблемите - в повечето случаи си остават нерешени. 

Примери достатъчно. Смъртта на студента Стоян Балтов, издъхнал след жесток побой пред дискотека "Амнезия" в Студентски град през декември 2008 г. доведе до протести с искане да се повиши сигурността в този Град на казината и чалгарията. Някакви мерки се набелязаха, работна група, разбира се, кметът Бойко Борисов даваше някакви обещания, тогавашният главен архитект Петър Диков - че Столична община работела по "цялостен план за Студентски град". И какво? Нищо. И без "Амнезия" Студентски град си е същият. 

Това е само фрагмент. Ерата "Софиянски" с балите боклук, разкостеното и изпразнено дружество "Софийски имоти", схемите на "Паркинги и гаражи", Вълка в чистотата, "черната дупка" Столичен медицински холдинг и др. 

Състоянието на общинските дружества и сега не е цветущо. Най-голямото от тях е и най-големият консуматор на природен газ в България - за шести път бе извършена операция с откупуване на част от дълга на столичната топлофикация, 100 милиона от БЕХ. 

5. Разбира се, метрото - и намалялата популация от бездомни кучета в резултат на програмите за кастрация, са видим резултат.

Както и че градът не е станал нито по-зелен, нито по-удобен за живеене, нито по-пешеходен, нито с повече паркинги.

Ако в скоро време видите някой да боядисва с блажна боя орлите на Орлов мост, не се изненадвайте. Всичко е възможно.

Утехата е, че бронзовите орли и мостът на Прошек ще останат и след като плочите по проект на арх. Иво Пантелеев пред "Свети Седмочисленици" бъдат подменени с други, по нечий друг проект на нечий друг архитект, спечелил друга обществена поръчка, по която ще бъдат... усвоени от обръчи други европейски пари. А Пантелеев и името на кмета едва ли някой ще помни.