Предстои да бъде пуснат един нов паркинг в София - до сградата на БНР, а останалите два - в района на Централна гара и в кв. Люлин тепърва ще се изграждат. Това обяви по bTV зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев. Съоръжението е започнато още през 2009 г., когато е било завършено в конструктивен вид съгласно договора с японската фирма "Тайсей и Ко" за метростанцията.

Паркингът до БНР ще бъде свързан с намиращата се в непосредствена близост метростанция на Националния стадион "Васил Левски". Разполага с над 200 подземни места за автомобили.

Крусев съобщи още, че започва разглеждането на предложенията за разширяване на местата за платено паркиране в районите "Оборище", "Възраждане", "Красно село" и горната част на "Лозенец". Новите зелени зони може да принудят хората да търсят друго място за паркиране и именно заради това ще бъдат построени паркингите. Зам.-кметът обаче не уточни дали те ще бъдат платени. Тепърва комисиите в Столичния общински съвет (СОС) ще разглеждат предложенията на районните кметове за поредното разширяване на платените зони за паркиране. СОС ще вземе окончателно решение на заседанието си на 22 февруари.

Според организацията "Спаси София" всяка година сините и зелени зони генерират приходи от над 12 милиона лева, които потъват в Центъра за градска мобилност. 

Проучване на Столична община, публикувано във "Визия за София", в периода 2011-2017 г., показа, че хората, придвижващи се с автомобил като шофьори и пътници, се е покачил през 2017 г. спрямо 2011 година с 1.2%  до 30.3%. Около 30 на сто са и тези, които се придвижват пеша, а делът на използващите градския транспорт е малко по-висок.

Крусев съобщи, че до началото на март пешеходната зона на бул. "Витоша" ще бъде разширена. Тя ще достига до бул. "Ал. Стамболийски", като ще обхване пространството пред Съдебната палата и около площад "Света Неделя". Трамваите обаче няма да бъдат спирани и ще продължават да се движат по стария си маршрут.