Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЦИК ще избира между 4 фирми, които да "проучат пазара" и да установят колко ще струва осигуряването на машини за гласуване за следващите избори във всички над 12 000 секции в страната и чужбина. До изтичането на крайния срок за подаване на оферти са постъпили 4 пакета документи, като цената за работата варира между 8 800 лв. и 11 900 лв. 

Кандидатите са "АИМС тех" ООД с най-висока цена - 11 900 лв., "Маркет линкс" ООД - с най-ниска цена от 8800 лв., "Прагматика" ООД, които биха свършили работата срещу 10 000, и "Сова 5" АД с оферта за 11 600 лв.

Всички оферти за без ДДС, но са под прогнозния праг от 12 500 лв., който бе обявен в документацията.

ЦИК ще събеседва с кандидатите на 19 септември и ще избере изпълнител чрез пряко договаряне, след като вече е събрала оферти. 

Това е първа реална крачка, която изборната комисия прави към организиране на машинно гласуване, достъпно за всички избиратели на територията на страната, въпреки че по закон наличието на машина за подаване на вот е задължително на всички избори след президентските през есента на 2016 г.

Проучването на пазара е със срок 2 месеца според тръжната документация. Изпълнителят ще трябва да провери колко биха стрували на държавата машините за гласуване в различните варианти - ако бъдат купени, ако бъдат специално произведени за нуждите у нас или ако бъдат взети под наем. Освен това ще трябва да бъдат изчислени разходите и за поддръжка и обучение на хора да боравят с техниката.

Инициативата на ЦИК да обяви обществена поръчка дойде, след като Административният съд в София осъди комисията и разпореди до 6 месеца машинно гласуване да бъде въведено, както изисква Изборният кодекс. Делото бе заведено от бившите депутати от десницата, сега част от "Демократична България", Мартин Димитров и Петър Славов. 

Въпреки че ЦИК обжалва съдебното решение пред Върховния административен съд, поръчката е факт, макар да няма окончателно съдебно решение.

Още през 2017 г. обаче - преди парламентарния вот, върховни магистрати решиха, че машинно гласуване трябва да има задължително, включително и за въпросните последни избори за парламент. ЦИК се опита в последния момент да обяви обществена поръчка, на нея се яви само станалата прословута напоследък покрай срива на Търговския регистър фирма "Лирекс", но в крайна сметка се оказа, че тя не може да изпълни заданието.

Коментари

...

Машинното гласуване тепърва ще го мъдрим, а е-гласуването си остава все така далечен мираж. Нямат сметка от статуквото от въвеждането на последното.
Iliya Popov's picture
Iliya Popov
iliya

Пак ще настъпваме мотиката!

Пак ще настъпваме мотиката! Няма ли един разумен от "по-високото", който да каже , че машинното и е-гласуванията засега са набутване в непознати води? Единствено приемливо според мен е гласуване по пощата, което е експериментирано и в други страни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.