Двама души, мъж и жена, са се почувствали зле снощи, докато вечеряли в ресторант "Прецо" (Prezzo) в британския град Солсбъри, след което полицията отцепи района, предаде Ройтерс. Не е използван новичок, съобщи полицията. Двамата вероятно са руснаци, свидетелства човек, вечерял близо до тях.

На страницата си в Туитър полицията на графство Уилтшър съобщи, че е била повикана на мястото от службата за спешна помощ в 18,45 ч. (местно време) след "медицински инцидент", който засегнал двама души - мъж и жена. Заведението се намира на 300 м от ресторант "Зизи" (Zizzi), където в деня на отравянето им бяха обядвали бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Като предпазна мярка ресторантът е затворен, околните улици са блокирани, докато полицаите на място установяват обстоятелствата, довели до влошаването на състоянието на пострадалите", уточни полицията. 

Пациентите са в съзнание и получават медицинска помощ на място, заяви говорителка на спешната помощ пред британската агенция Прес асосиейшън.

Службата за спешна помощ на Югозападна Англия съобщи, че на мястото на инцидента са изпратени четири линейки и специализиран екип за реагиране в опасна зона. 

В Солсбъри на 4 март бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок". На 30 юни британката Доун Стърджес и партньорът й Чарлз Роули бяха хоспитализирани в критично състояние в съседния град Еймсбъри. На 8 юли бе съобщено, че Стърджес е починала в болницата. Роули бе изписан на 20 юли, но в средата на август отново беше хоспитализиран заради проблеми със зрението. През септември Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди в доклад, че двамата британци са имали контакт със същото вещество, от което са пострадали бащата и дъщерята Скрипал.

Пострадалите в италианския ресторант "Прецо" в английския град Солсбъри най-вероятно са руснаци, съобщава в. "Дейли мейл", като се позовава на очевидци, предаде ТАСС.
Посетителката на заведението Аманда Нютън разказала, че е седяла до "двама руснаци", на които им прилошало по време на вечерята. Според британския вестник може би на всички клиенти, които са се хранили в ресторанта, ще се наложи да дадат кръв за анализ в местната болница.

Полицията на Уилтшър съобщи по-късно:

Можем да потвърдим, че няма признаци, че веществото Новичок е замесено в инцидента в ресторанта в Солсбъри. 

Великобритания издирва още двама заподозрени по случая с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, извършено в британския град Солсбъри, съобщи в. "Сънди мирър", цитиран от ТАСС.

По данни на изданието, което се позовава на британски правителствен източник, предполагаемите отровители на семейство Скрипал Александър Петров и Руслан Боширов са се срещнали с още двама заподозрени, след като се настанили в хотел в Лондон. Според източника на изданието те са се срещнали с ръководител на операцията, работещ в посолството и с лекар, който вероятно е трябвало да гарантира, че те няма да провалят операцията, като се отровят сами при използването на нервнопаралитичното вещество. Следователите са кръстили предполагаемия лекар "Доктор Новичок", съобщава в. "Сънди мирър".

Лондон твърди, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с нервнопаралитично бойно отровно вещество, нанесено върху ръкохватката на жилището им в Солсбъри и обвинява Москва за нападението. Русия категорично отхвърля тези обвинения, пише БТА.