Британската полиция съобщи имената на двамата руснаци, които са извършили атаката с новичок срещу Юлия и Сергей Скрипал, съобщи Ройтерс. 

Единият се казва Александър Петров, а другият - Руслан Боширов. Но вероятно това са псевдоними, казват от следствието. Има достатъчно доказателства за участието им в престъплението, за да може да се повдигане обвинение, твърдят от Скотланд ярд.

Издадена е и европейска заповед за арестуването им. Предполага се, че те се укриват в Русия. Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че двамата са офицери от Главното разузнавателно управление на Генщаба на Руската армия (ГРУ, руското военно разузнаване - б.р.) според версията на британската полиция.

"Няма да искаме от Москва двамата да бъдат екстрадирани, защото руската конституция не позволява да бъдат екстрадирани руснаци", заяви за Ройтерс Сю Хемингс, шеф на правна служба на кралското бюро по разследване.

Нейл Басу, началникът на отряда за борба с тероризма, обяви, че двамата заподозрени са на възраст под 40 години и имат руски паспорти. Открити са следи от нервнопаралитичния газ новичок в стая в хотела в Лондон, в който двамата са пребивавали между 2 и 4 март.

Както е известно, Сергей Скрипал, бивш руски шпионин, и дъщеря му Юлия бяха намерени в безсъзнание в Солсбъри на 4 март т. г., след като са били атакувани с новичок. Следи от него бяха намерени по бравата на вратата на апартамента им.

Великобритания веднага обвини Кремъл, че е наредил ликвидирането на семейството. Москва категорично отрича. След извършената атака се разрази и дипломатически скандал. Бяха изгонени десетки руски дипломати от 28 западни държави - САЩ, Канада, много членки на ЕС. България само извика за консултации тогавашния ни посланик в Москва Бойко Коцев.

Обявените от британските власти имена на заподозрени за инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри не са познати на руските власти, коментира в Москва говорителката на Външно Мария Захарова.

"В средствата за масова информация се появиха изявления на британски официални лица относно заподозрените за случаите в Солсбъри и Еймсбъри. Прави се връзка с Русия. Публикуваните в медиите имена и снимки не ни говорят нищо“, обяви Захарова.

"Отново призоваваме Великобритания да премине от публични обвинения и информационни манипулации към реално сътрудничество по линия на правоохранителните органи“, допълни руският дипломат.