Премиерът Бойко Борисов получи одобрение от коалиционния партньор във властта Волен Сидеров за поисканите и получени оставки. Шефът на депутатите от "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" обяви пред БНР, че ходът на Борисов със смяната на министрите на регионалното развитие, на транспорта и на МВР е "правилен". 

По думите на Сидеров рокадите в Министерския съвет няма да доведат до проблеми в управляващата коалиция ГЕРБ-"Обединени патриоти". Очакванията му са ходът на министър-председателя "да бъде правилно разбран от обществото". 

"Аз не виждам никакъв проблем в това, че премиерът сменя министри, това е правото на министър-председателя да определя екипа си и с кого да работи. В случая става дума и за министри, от квотата на ГЕРБ, така че няма как да има претенции от Обединените патриоти", обясни Сидеров.

От ВМРО сме изненадани от оставките на тримата министри. Това коментира в Русе заместник-председателят на партията и депутат Искрен Веселинов, съобщава БТА.

По думите на Веселинов от ГЕРБ нито с ВМРО, нито с някой от останалите коалиционни партньори са имали предварителни консултации по темата.

"От ВМРО заявяваме твърдо, че трябва да бъде поета отговорност от абсолютно всички, които са виновни за инцидента. Притесняваме се обаче да не остане недовършено разкриването на истински отговорните лица от този бърз политически ход, който цели очевидно да се намали общественото напрежение", каза Веселинов. 

Той заяви, че ще се иска спешна среща с ръководството на ГЕРБ, спешен коалиционен съвет, на който да бъдат представени мотивите за оставките. Според него трябва да се отговори и на въпроса дали така ще бъдат решени проблемите, или това ще ги забави.
Веселинов каза, че от ВМРО уважават правото на ГЕРБ да излъчва и да сменя своите министри, но тук се касае за много важен проблем. 

"Целта не е бързият ефект и туширане на общественото напрежение, а максимално бързо да се вземат мерки от структурите на властта, за да бъдат решени проблемите завинаги", каза Веселинов. 

Той заяви, че като председател на парламентарната комисия по регионална политика е с "изключително добри впечатления от работата на министър Нанков" и неговата оставка не е добра новина за сектора.