В опит да спре излизането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от структурата на БАН, управителният съвет на Академията отстрани шефа на института проф. Христомир Брънзов. Формулировката е "предсрочно прекратяване на мандата", решението е на 27-членния УС, който има това право в рамките на академичното самоуправление.

На 10 септември предстои Общо събрание на БАН, което трябва да разреши - или да не разреши, на НИМХ да излезе от БАН. Българската академия на науките неколкократно изразяваше несъгласие с искането на синоптиците, които от два месеца протестират заради недостатъчно финансиране и настояват да напуснат БАН.

В случай че Общото събрание не разреши това, ще се направят законови промени, обясни вчера премиерът Бойко Борисов, който на няколко пъти събира на среща двете "страни" в конфликта заедно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Управителният съвет на БАН избира директорите и може да прекрати мандата им по всяко време, когато реши. Това е информацията, която до момента имам от нашия представител в управителния съвет. Официално като документ и мотиви все още нищо не съм получил, но информацията е от първо лице, така че вероятно е вярна. Причината най-вероятно сега ще я формулират“, коментира проф. Брънзов, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му служителите на НИМХ в момента са се събрали и го чакат да отиде при тях. Ръководството на НИМХ е подало оставки в знак на солидарност.

Вероятно служителите ще предприемат някакви действия и протести, каза още проф. Христомир Брънзов.

По-вероятното и приемливо решение е Националният институт по метеорология и хидрология да премине към Министерството на образованието и науката, каза пък пред журналисти във Варна просветният министър Красимир Вълчев, който участва в работна среща на началниците на регионалните управления на образованието в Санитарно-оздравителен комплекс "Камчия".

"Националният институт по метеорология и хидрология не е типичният научен институт. При типичния научен институт учените решават какви задачи да възложат, докато при Националния институт по метеорология и хидрология доминираща е оперативната дейност. Около 80-90% от дейността му е оперативна - 24-часови дежурства 365 дни в годината“, каза министър Вълчев.

По думите му Институтът е по-скоро национална служба, която има национално възложена задача - функция по хидро-метеорологичното обслужване на 7-8 министерства.

"Институтът има ангажименти по три закона. Ние също смятаме, че когато става въпрос за такава държавна функция, трябва да имаме по-големи правомощия и отговорности по отношението на тези държавни функции, т.е. тя не трябва да зависи изцяло от академичната автономия“, подчерта Красимир Вълчев.

На въпрос за краен срок за решение на проблема Вълчев каза, че тъй като едно такова извеждане е свързано и със Закона за държавния бюджет, то най-вероятно формално ще се случи от 1 януари 2019 г.