Служители на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излизат на пореден протест с искане да бъдат извадени от общата структура на Българската академия на науките (БАН) и да съществуват самостоятелно, съобщи БНР. 

Въпреки опитите на правителството и БАН да ги възпрат от напускане на БАН, от института не са съгласни. Според тях ръководството на БАН разпределя неадекватно бюджета на Академията между отделните институти и има системни проблеми във взаимоотношенията между ръководството на БАН и НИМХ.

До момента не е постигнат консенсус в спора въпреки намесата на просветния министър Красимир Вълчев.

"Проблемът очевидно не се решава - вчера е имало преговори между БАН, министъра на образованието и науката, както и нашето ръководство, а също и нашите членове от общото събрание на БАН, където не се е стигнало до никакъв прогрес - представителите на ръководството на БАН са проявили абсолютна неотстъпчивост", обясни Васко Гълъбов от протестния щаб, от който настояват правителството да вземе категорично решение за бъдещето на НИМХ. 



"Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно", се казва в съобщение до медиите. 
"В по-голямата част от историята си този институт не е бил част от БАН - създаден е извън Академията, вкаран е в нея погрешка през 1962 година и очевидно е време да бъде изкаран обратно, както и да се превърне в независима институция - така е в повечето европейски държави", добави Гълъбов.